Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 5 юли, 26 юли, 9 август
Място: Стара планина
Цена: 325 лв
Запази място

Хубава е много Стара планина:
лете стада, буки нея веселят,
зиме сняг облича нейни рамена,
пролет при крака й шипъци цъфтят.

Вазов, 1883 г.

Старопланинската ни програма за начинаещи туристи е по билото на Балкана от славния връх на Шипка през първенецът връх Ботев, та до Сучурума, водопадът в Карлово, градът които е роден за двама велики мъже с името Христо.  Ботев и Проданов.

Преминаваме през чудни места и хиляди гледки, до където окото стига. Географският център на България, и защо не малко обучение по ориентиране из обширната поляна на Узана. Първенецът на Балкана и обзорния връх Марагидик са голямата награда, гарнирани с красивите старопланински пръскала и водопади!

Стягаме раниците, за да се разходим, натоварим физически и разтоварим психически! В планината е раят!

Защо този маршрут?
– Обзорни върхове и билни пътеки
– Първенецът на Стара планина връх Ботев 2376 м.н.в.
Връх Марагидик – хубав и обзорен връх с легенда
водопад Сучурума
Географският център на България и поляна Узана
– Усмихнат планински водач, организатор и приятел

Програмата по дни:
Ден 1  проход Шипка – х. Узана
Самостоятелно пристигане на прохода Шипка до 11:00 ч. Разбира се, ще се изкачим до Паметника на Свободата, за да отдадем почит към героите, след което потегляме пешеходно към хижа Узана. Традиционно топло посрещане от готината хижарка, настаняване в хижата и първа опознавателна вечер! Носещите питиета и мезета са новите ни добри приятели 😉

Ден 2.  Географският център и вр. Исполин
Закуска. А какво следва след закуска на екскурзионно ? Разбира се връх! Исполин, макар не висок връх е доста обзорен и приятен за начало на деня. Връщаме се към поляната на Узана и право на координати 42°45’58″N / 25°14’18″E. Тук учените хора са определили че е най-най-географския център в нашата Родина. Но тъй като нямаме пергел да мерим, ще се отдадем на малко работа с карта и компас. Обядът и вечерята са ясни, има време и за бране на билки, леки разходки и слънчеви бани!

Ден 3.  Узана – Мазалат
Закуска. Изпращат ни и полека лека разходката започва. Къде черен път, къде пътека, с малко почивка и бране на билки сме на хижа Мазалат. Чудна гледка, вкусна хапка и това е! Малко му трябва на човек да е щастлив. Следобеден мързел и вечеря с гледка.

Ден 4. х. Тъжа – вр. Марагидик
Закуска. Днес отново приятна разходка, е с малко изкачване в началото. По план ще сме на хижата преди обяд  Ще отпочинем добре, защото ще загреем спирачките до хижата. След не много време и малко изкачване спираме за почивка на хижа Триглав. По едноименния връх! Върхове, пардон! Времето за чай изтече. Още малко изкачване, за да достигнем и друг шикозен водопад – Бабско пръскало. Връщаме се на х. Триглав за обяд и дълга почивка. Обратно в хижа Тъжа, чак за вечеря. За завършек на деня – залез от вр. Марагидик! Чудно е!

Ден 5 Връх Голям Кадемлия и Водопади под Триглав 
Още един ден без тежката раница. Малко почивка за утрешния маратон, но може и да се поразходим! След закуска се отправяме към връх Голям Кадемлия. Е малко ще се върнем по пътеката, но така е в планината. Обаче гарантираме, че си заслужава изкачването. Мързеливата група я пускаме по булеварда към хижа Триглав и среща там. За любителите на гледки – тази от върха е награда, голяма! Следва едно малко … малко спускане и сме при групата на хижата за обяд. Леко раздвижване до Бабско пръскало, като ще надничаме и на запад, да мернем някой друг водопад. Връщане през хижата и по пътя до хижа Тъжа. Вечеря. Нощувка.

Ден 6. връх Ботев. Денят Х
Закуска в хижата. Рано, рано поемаме по пътеката към Първенецът! Днес ни очаква дълъг ден. Ами… шеметна красота, с две думи – Северен Джендем. Наистина тази пътека доставя наслада за окото и зарежда, зарежда! Около обяд ще бъдем на Юмрукчал, днес с името на Ботев (кота: 2376 м.н.в.). Ще починем доволно, ще се наситим с гледки, и след обяд потегляме към нашата хижа – Васил Левски. Само спускане е, спокойно 😉

Ден 7. Стара река, Сучурума, Карлово
Закуска. Последни 10/11 км. и то само спускане. По красивата пътека изваяна от Стара река ще стигнем Карлово. Няма как да не се отклоним за малко до чудния водопад Сучурума. Време е за обяд и да си пожелаем скоро пак да се видим! Ако колите са около нас – с. Баня е близо, а минералната вода топла и очакваща ни! 


Дати: 5 юли, 26 юли, 9 август

Обща стойност на програмата: 325,00 лева

Цената включва:
– Цялостна организация на летуването и планински водач;
– 6 нощувки в хижи, в обща стая и общи санитарни помещения;
– Всичкото хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря;
– Планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
Транспорт до начална и от крайна точка, трансферите в програмата – от хотела до начална точка, разходи от личен характер.

*Важно! Може да оставите колата си в Карлово, от там да организираме превоз до Шипка. Има преминаващи автобуси от Казанлък и Габрово.


Отстъпки: Учащи -20 лв. 
Програмата е подходяща за деца над 7 г.! Липсата на планинарски опит не е пречка, но в случай че имате трудности с ходенето и честата смяна на височини – то това не е вашия маршрут! 


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни


Какво е мнението на хората за нас във Facebook.

0890182189 Провери за свободно място още сега!


Изискване към екипировката – прочети тук!