Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 21 юни, 19 юли !! , 16 август !!
Място: Родопа планина
Цена: 335 лв
Запази място

Този маршрут е пожелание на наши приятели и е много подходящ за семейства, баби и дядовци с поверени за лятото внучета, за хора харесващи Родопа планина и предпочитащи дневните преходи с лека раничка и едно уютно място за настаняване, с вкусна храна и без досадното ежедневно местене на багажа 😉

Родопа планина е богата на пещери, но всеки се сеща за Дяволското гърло и Ягодинска пещера. Нека избягаме от основните туристически пътеки и се потопим в покрайнините на нашата Родина, за да обикнем истински планината на траките!

В горното течение на река Арда са накацали стотици природни чуднотии и обекти на човешката дейност още от време, преди „оно“ – хиляди години преди Христа. Вярно, тази програма ще се спре само в малкия район около Арда и Могилица, но повярвайте дори тези седем дни са малко да се обходят красотите в този край. Ето защо няма време за губене – грабвайте обувките и  раницата и ще се видим в с. Арда!

В тази програма:
– Изворите на река Арда и граничния Ардин връх
– Необлагородените пещери Надарска и Типицето
– Голубовица – пещерата с подземно возене на лодка
– Пещерата Ухловица и Киселчовският водопад
– връх Ком, Родопският!
– селата Могилица, Гудевица и Арда
– Агушевите конаци и активности в района
– Маршрут удобен за личен превоз и само с едно място за нощуване
– Много як планински водач

Програмата:
Програмата може да търпи корекции в дните, в зависимост от групата, времето, обектите, но като цяло идеята е следната:

Ден 1   Среща около обяд в подножието на пещера Ухловица. (намира се на 4 км. преди село Могилица). Изкачване до пещера Ухловица – облагородена и много красива пещера. Връщаме се по колите и се придвижваме до с. Арда, където след кратка разходка и снимки в центъра, се настаняваме. Това ще е нашата изходна точка за следващото седемдневно родопско приключение. Почивка, вечеря и вечер на запознанството. Някой да изпее нещо!

Ден 2   След вкусна закуска с транспорт се придвижваме до с. Могилица, от където ще направим нашия целодневен преход. Отправна точка е пещера Надарска. Необлагородена пещера, но също така много красива и с много образувания. Достъпът до нея не е труден. Обяд на родопската поляна и лека дрямка. Следва пешеходен преход до Киселчовска река и красив водопад – Киселчовския, до който ще стигнем след преминаване по тясното и приказно корито на реката. От там пътят ни обратно до село Могилица минава през красива гора и „прескачане“ на Бърдо. Връщане с колите в с. Арда.

Ден 3   Родопска закуска. Този ден може да бъде много разнообразен. Всичко зависи само от нас и какво ще изберем да добавим или махнем. Определяме го според възможностите на групата. Изходна точка с. Арда. Приятно изкачване по родопски ливади, и горски пътеки, през китните селца Гудевица (родното място на Валя Блаканска) и Гоздевица. На върха освен гледките, ще видим и малък стар параклис. Време за много кеф и вкусен обяд с гледки. Пътят на обратно ще е през стария кльон (гранично съоръжение). Пристигаме обратно в с. Арда.

Ден 4   Закуска. Днес малко по-лек ден. До обяд ще направим разходка до панорамна площадка към коритото на река Арда и ще посетим още една необлагородена пещера – Типецето. Пътеката е лека, с много места за наслада на красотите, снимки, а в пещерата ще се натъкнем на интересни рисунки. Връщаме се в Арда за обяд и хубава следобедна почивка. Е може да спретнем малко игри на селския терен.

Ден 5   След закуска се отправяме на разходка до границата с Гърция и изворите на река Арда. Възможни са няколко варианта за прехода до там. В този ден ни очаква приятна, но дълга разходка из места пълни с диви ягоди, боровинки и гъби, които да ни забавят 🙂 ще вървим по браздата между България и Гърция, ще се изкачим до Ардин връх и ще похапнем на едно много приятно местенце наречено Дядова ряка. След това заситени ще се спуснем до изворите на река Арда, а от там и до самото село.

Ден 6   Ден за адреналин. Посещение на много интересната и впечатляваща водна пещера Голубовица. Предоставя уникално изживяване, като за влизането във вътрешността на пещерата се използват лодки и специални гумени облекла. Този ден ще е лек от страна на преходи, затова можем да се възползваме от атракциите в района – дълъг и красив тролей, алпийска люлка и виа ферата. Според желанията и интересите.

Ден 7   Ден последен. Събран багаж и след закуска потегляме. Все още не бързаме, а заедно ще посетим Агушевия конак в с. Могилица, с изключително интересна и впечатляваща архитектура. Също така крепостта край село Кошница и каньонът Гърло наблизо до нея.
Късния следобед отпътуване кой за където желае


Дати:  21 юни, за 19 юли и 16 август – няма места

Цена: 335,00 лева
Цена за деца до 12 г.: 295,00 лева

Цената включва:
– 6 нощувки в къща за гости/хотел
– храна – закуска, обяд и вечеря (без един обяд)
– планински водач
– планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
транспорт, обяд в местност Дядова ряка или друго място (ок. 10-20 лв.), разходи от личен характер.


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни

Какво е мнението на хората за нас във Facebook.

0890182189 Провери за свободно място още сега!


Изискване към екипировката – прочети тук!