Споделяме усмивки в планината :-)
T: 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 07 окт. 2018 - 07 окт. 2018
Място: Рила планина
Свободни места: 6
Цена: 90,00 лева
Запази място

Via Ferrata е обезопасен катерачен маршрут, оборудван с постоянни метални съоръжения, като стълби, стъпала, кабели, мостове и др. Такъв тип маршрути дава възможност за безопасно преминаване от добре подготвени туристи, които не разполагат със собствено оборудване или имат по-базови познания и умения в скалното катерене. Такива маршрути са достъпни и за не толкова опитни туристи, които са запознати с основните техники на безопасност при катерене и са придружени от опитен водач. Целта е трудно достъпни алпийски места да станат популярни и за по-широка група посетители. По този начин виа ферата е звеното осъществяващо прехода от стандартен туризъм към алпинизъм.

Via Ferrata „Мальовица“ се намира в Мальовишкия дял на Рила в близост до едноименната хижа. Започва от 2042 м.н.в. и свършва на билото на 2240 м.н.в. Основната дължина е около 360 м. и преминава през няколко скални прага с различна трудност, които са свързани с по-лек терен. Металното осигурително въже е фиксирано и непрекъснато по цялата дължина на маршрута. На трудните участъци са монтирани стъпенки за осигуряване, стъпване и хващане.

Преминаването по Via Ferrata е екстремно занимание, което изисква определени умения, физически качества и съответната екипировка. С изкачването по маршрута ще получите възможността да преживеете незабравими мигове. Ще можете да видите Мальовишката и Урдината долини и върховете в района от ъгъла на алпинистите и да изпитате емоции, които иначе остават недостъпни за хората, които не практикуват скално катерене и алпинизъм.

 

План на действие:
Отпътуване от София в 8:30 ч. Пристигане в района на ЦПШ Мальовица. Преход до хижата и време за подготовка на личния инвентар.

Следва самото приключение Via Ferrata. Подхода от хижата до началото е 15 мин. Времето за изкачване е от 1,30 ÷ 3,00 часа в зависимост от кондицията на участниците.

Връщане обратно в хижата за по бира/две, да утолим жаждата и утешим адреналина. Пеш до колите и от там към София.


Цената включва

  • Инструктор/водач (един за всеки трима участника).
  • Транспорт на участниците и водача
  • Планинска застраховка

 

Цената не включва:

  • Храна и напитки
  • Такси на посещавани туристически обекти и/или други атракциони
  • Комплект за виа ферата (седалка, каска и осигурителен к-т за виа ферата): може да бъде нает.

 

Комплект за ВИА ФЕРАТА под наем

  1. Алпийска каска: 5 лв/ден
  2. Алпийска седалка: 5 лв/ден
  3. Сет VIA FERRATA: 10 лв/ден

Обща цена при наемане на целия комплект: 15 лв/ден


Забележка:

Препоръчително е  носенето на резервна дреха, течност за хидратиране и аптечка за първа помощ. Удачно е ползването на ръкавици без пръсти и обувки с по-твърда подметка. Катерещия носи отговорност както за себе си така и в голяма степен за тези, които се движат под него! При движение в група между всеки двама участници да има минимум по една осигурителна точка на стоманеното въже.