Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 16 август
Място: Пирин
Цена: 365 лвГрупа Таско : 340 лв
Запази място

Класическа разходка из Пирин планина по желание на наши верни другари! Много прилича на маршрут 102, като основна разлика е Спано поле и финал в Сандански. Разбира се с минерална вода е финала!

Маршрутът е предизвикателство и приключение с малка доза адреналин. Със сигурност ще задоволи душата и очите, ще натовари малко крака, но като цяло именно това е и желанието на групата. Суров и могъщ Пирин, със своята неповторима сурова красота и чудни гледки до малко преди Бяло море 😀

Програмата включва в себе си емблематични за планината върхове – Безбог, Полежан, Джангал, Синаница, Спанополски чукар и първенецът Вихрен с чудното алпийско бижу – Кончето!

Защо този маршрут?
– Планинарстване из най-алпийската планина в България
– По главното било на Пирин планина – вододела на Струма и Места
– Изкачване на десет върха с височина над 2500 м.
– Изкачване на връх Вихрен 2914 м.н.в. – най-високият връх в Пирин и трети на Балканите
– Преминаване през карстов ръб Кончето
– Възможност за железопътно приключение с теснолинейката Добринище – Септември
– Усмихнат планински водач, организатор и приятел

Програмата по дни:
Ден 1.      Добринище – х. Безбог
Самостоятелно пристигане в Добринище до 12:00 ч. Препоръчваме да е с малкото влакче, за да не се налага от Сандански по халат, да се връщате в Добринище за вашия автомобил. Трансфер до хижа Гоце Делчев. Може с лифт, може и пеша до хижа Безбог. По-бързо ще е с лифта! Настаняване в хижата и веднага потегляме! Върховете Полежан и Безбог са нашата загрявка. Няма лабаво – групата е сериозна. Връщане в хижата за вечеря.

Ден 2.     вр. Джано – Кременски езера – х. Безбог
Закуска в хижата. Време е за ходене. В днешния ден ще направим разходка до чудните Кременски езера. Ще стъпим на връх от главното било – Джано, за да поогледаме Пирина! Няма да слизаме до езерата, а ще се върнем за обяд и раздумка на Попово езеро. Връщане към хижа Безбог за вечеря и питие на брега на езерото.

Ден 3.      Момини езера – зн. Тевно езеро –  вр. Джангала
Закуска в хижата. Лека загрявка до Попово езеро без време за посещение на острова 😉 Продължаваме с изкачване в циркуса на Момините езера под самия връх Джангал.  С бодра крачка достигаме лява краледворска порта и пред нас е Белемето с Тевното езеро и едноименния заслон. Не след дълго сме в заслона за почивка и обяд. След кратката почивка следва върхът с извисена душа – Джангала. Обратно в заслона за вечеря с дъх на мащерка и панорамата на Каменица!

Ден 4.      вр. Типик – х. Вихрен
Закуска в заслона. Време е за главното пиринско било. Превалски чукар, “малкото конче” и Типик – все приятни места из нашия маршрут! А гледки… гледки има причудливи – върхове, езера и пред над като маяк – гордият Вихрен! Всичко що е река и поточе в ляво от нас пълни Струма, а в дясно – Места. Обяд някъде след пладне – на Жабешкото езеро. Време и за кратка дрямка дори има. Хижата е близо, ще сме там малко преди вечеря, а преди вечеря – Байкушевата мура.

Ден 5.     вр. Вихрен – Кончето – х. Вихрен
Ранно ставане. Закуска и обяд в раницата. Първа цел за деня – Кончето. С кратка фотоловна пауза за еделвайси сме на Премката. От тук към Кончето – най-известният алпийски ръб в Пирин, където пътеката има стеснение от двете страни! Преминаваме го с адреналин в джобовете и ще направим почивка с панорамата на вр. Кутело. Шеметно спускане и докато имаме инерция се хващаме на скалата към Вихрен. От тук май май е бързо изкачването, а гледката е супер! На върха си проправяме път и теглим номерче за снимка с котната пирамида… Лудница е, но пък гледката си заслужава! Спускане през Кабата, за да заредим малко вода и бързо към хижата за студена бира.

Ден 6.     вр. Синаница – Спанополски чукар
Закуска. Потегляме към вр. Синаница с едно хубаво изкачване и лека почивка на брега на Муратово езеро. Ами може да се наложи леко отклонение и да се изкачим и на вр. Муратов, ей го де е! Спано поле, да нагледаме добитъка и от портата до върха без багаж. Чудна Синанишка гледка. Мраморен връх, на странично гранитно било! Хижа и езерце пред нас. Връщане към портата и спускане към заслона. Няма да казвам бързо, защото боровинките значително намаляват скоростта на движение. Факт. Обяд на заслона и жадните за движение с лека раничка към вр. Спанополски чукар. Още една фантастична гледка, не знам как ще заспите тази нощ. 

Ден 7.      Попина лъка – Сандански
Ставане кой когато иска! Закуска в хижата и тръгване в 8:00 ч. Еми Таско е водач. Няма за къде да бързаме, но имало правила. Кратка почивка край попинолъшкия водопад и до като изчакваме превоза, ще охладим накладките… Трансфер до Сандански и е време за минерален кеф. Бански носите нали? Имате на разположение цял следобед за излежаване и водни процедури. Финална вечеря и Наздраве! и мъдро да начертаете план за следващата година!

Ден 8.      Благодарим ви!
Закуска. Вече наистина не бързаме и може да се излежите хубаво. Може и басейн да направите. Да си благодарим за хубавото време и до нови срещи с Бюро Пълдин и Таско!

Отпътуване с влак (е може и с ваши коли). Трансфер до гарата.


Дати: 15 август

Обща стойност на програмата: 365,00 лева
За Групата на Таско: 340,00 лева

Цената включва:
+ Цялостна организация на летуването и планински водач
+ 6 нощувки в хижа/заслон, в обща стая и общи санитарни помещения
+ 1 нощувка в хотел с минерален басейн
+ Всичкото хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря
+ Планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
– Транспорт,
– лифт – 10/15 лева
– трансферите в програмата – около 10-15 лева
– разходи от личен характер


Програмата не е подходяща за деца под 8 г.! Липсата на планинарски опит не е пречка, но в случай че имате трудности с ходенето и честата смяна на височини – то това не е вашия маршрут!


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!