Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 19 авг. 2019 - 25 авг. 2019
Място: Рила
Цена: 260 лв
Запази място

Чували ли сте за Е-4 или така нареченият „Петте планини“? Знаете ли кой е най-алпийският и най-техничен международен маршрут в България? А давате ли се сметка какво е да обиколите върховете на някои от най-величествените ни и панорамни планини? Всичко може да се случи в рамките на преминаването през международния туристически маршрут Е-4. Той прекосява някои от най-главозамайващите планини в България – Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. Цялото приключение обикновено продължава около 14 дни. За това време се изминават 260 км. Сравнено с другите международни маршрути това не е много, но за тези километри се преодолява несравнимо голямата положителна денивелация от 16000 м.  Това се комбинира с труден и техничен терен, въздушни пасажи, много панорами, спиращи дъха гледки и голямо разнообразие на планински терени.  Поставени на изпитание са, както физическите, така и психичните и технически възможности на туриста.

Е-4 е голяма мечта за редица планинари, но има някои пречки, които карат хората да я отлагат в продължение на много години. Липса на достатъчно време, нежелание за прекарване на цялата отпуска наведнъж, недостатъчни физически възможности безинтересни части от маршрута. Ако това са били и вашите причините да не направите маршрута до сега или пък никога не сте се замисляли, а просто искате да прекарате незабравими дни по някои от най-красивите му участъци, то ние ви предлагаме да се включите в маршрута Е ¼ – най-доброто от Рила. Той ще следи пътя на Е-4 изцяло в границите на Рила като ще започне от най-атрактивната му част в подножието на 7-те Рилски езера и ще се отклони чак на финала, за да завърши в с. Добърско вместо на Предела. През цялото време ще преминават алпийски терени, величествени върхове и била, а височината на прехода ще бъде почти постоянно над 2000 м.н.в.

Програмата

1 ден, 19.08    Трансфер от София до Млаьовица или самостоятелно пристигане… Може преди това да си вземете баня в Сапарева баня, но не се разглезвайте прекалено. Среща на групата с водача в 12:00 ч. на паркинга на ЦПШ Христо Проданов. Кратък преход до хижа Ловна +436; -465 .. и тъй като се препокриват, считаме го за равно. Настаняване и разбор на групата за следващите 5 дни жистоко приключение из Рила. Възможно е да се разходите и до Зекирица… какво да правите иначе?

2 ден, 20.08    По Е-4 към седемте рилски езера. С оглед на дните около Нова година, може да кривнете до старата хижа през душевадката, но това на място водача преценя. Преминаване през езерата и изкачване на Езерния връх за панорамен изглед. Насочване към Пазар дере и  хижа Иван Вазов.

3 ден, 21.08     Ранно ставане и изкачване на Отовишки връх за посрещане на незабравим изгрев над циркуса на Рилските езера и Мальовишкия дял. Спускане по Отовишкото било към седловината Раздела и тръгване към връх Дамга (Вазов връх) и Додов връх. Ще се любуваме на Урдините езера, които ще бъдат под нас, а след Додов връх ще можем да наблюдаваме долината на Рилската река и Рилския манастир. Влизане в Мальовишкия дял на Рила и изкачване на най-високия връх за пътешествието – Мальовица (2729 м.н.в.). Спускане по долината на Мальовишка река към хижа Мальовица, където ще нощуваме.

4 ден, 22.08     Ранно ставане за най-продължителната и много технична част от маршрута. Тръгване към Прекоречкия циркус и езерата в подножието на някои от най-алпийските и красиви върхове в Рила. От Страшното езеро подсичаме вр. Попова капа и навлизайки в Централния Рилски резерват се спускаме към заслон Кобилино бранище. Следва стръмно изкачване – Водния чал и разкриване на невероятни гледки към южната страна на Мальовишкия дял и към Смрадливото езеро – най-голямото ледниково езеро в България и на Балканите. Следва спускане към  р. Маринковица и Рилската река и насочване към Рибните езера и едноименната хижа.

5 ден, 23.08   Подготовка за най-трудния като терен, но предвид централното му разположение и изкачването на редица високи върхове – най-обзорният ден за прехода.  Тръгване покрай Горното езеро и изкачване на седловината Мермерски преслап. Първа, от многото уникални панорами за деня. Насочване към Павлев връх  и трудно преминаване на тесния ръб към върха, наричан от някои Рилското конче. Последователно изкачване на връх Черна поляна, подсичане на Кадиин връх и навлизане в границите на югозападна Рила. Следват продължителни качвания на върхове над 2600 м. – Голяма Пъстрица, Ангелов връх и Голям Мечи връх. От последния пътеката се отделя от билото и стръмно тръгва надолу към Мечи проход и сгушената в него хижа Македония.

6 ден, 24.08     Последен ден на прехода. Започваме със сутрешно стръмно изкачване по склоновете на Малък Мечи връх. На премката при връх Мерджика напускаме пътя на Е-4 водещ към Предела и се насочваме към далеч по-приятната пътека към с. Добърско. Цял ден ни очакват прекрасни панорами към все по-близкия Пирин. В ранния следобед се очаква да пристигнем в Добърско. В зависимост от времето, с което разполагаме ще посетим красивата късносредновековна църква Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. После с поръчан превоз се насочваме към с. Баня. Там ни чака хотел Минерал 56, където ще разтоварим изморените тела в горещите води на басейна и да си припомним изминалия преход на по бира. Прекрасен завършек на тези кратки, но яки дни из Рила.

7 ден, 25.08     Свободна програма, разходка из Банско и прибиране.


* Жисток – (Жесток) квартален изказ – различно тълкуване, спрямо желанието на отделния турист. Изразява възхищение, удивление и като цяло си е жистоко.


Обща стойност на програмата: 260,00 лева

Цената включва:
– Цялостна организация на летуването и планински водач
– 5 нощувки в хижа, в обща стая и общи санитарни помещения
– 1 нощувка в хотел със закуска, с минерален басейн, сауна и готин персонал
– Планинска застраховка със завишен лимит до 3000 лв.

Цената не включва:
Транспорт до начална и от крайна точка, трансферите в програмата – около 5 лева, храната за дните, разходи от личен характер.
*Трансфер София – ЦПШ – 20 лв. при 12 души


Отстъпки: наши и на водача приятели -5% 
Програмата е с висока степен на трудност и не е подходяща за лица под 18 г. и хора без планинарска подготовка!


Минимален и максимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни


Изискване към екипировката – всеки записан ще получи указания!