Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 31 авг. 2019 - 07 сеп. 2019
Място: Стара планина
Свободни места: 9
Цена: 375 лвНов маршрут 2019 : 375 лв
Запази място

Още един маршрут по желание на наши приятели. Този път планината е Стара планина, а продължителността осем дни. Колкото повече, толкова повече – явно и Мечо Пух е бил планинар. Програмата е отново в Средна Стара планина, но започва още от прохода Шипка и е с посока Изток-Запад до Козя стена. Подгответе се за много разходки, красиви старопланински гледки и чудни резервати. Разбира се водачът е избран с поръчката на маршрута и макар да е родопчанин, то и старопланинското му е любимо – Таско!

ДЕН 1  Шипка – хижа Узана
Сборен пункт – Чифлика (над Троян), където ще оставим колите и с организиран транспорт ще се придвижим до началната ни точка – вр. Шипка. (Възможно е да се наложи малка промяна, но ще уведомим навреме). На колела ще бъдем до подножието на паметника на свободата. По желание минаваме всички стъпала до върха. След кратко изкачване, стигаме до историческата светиня – вр. Шипка. Хапваме и е време да тръгваме по билото на Балкана. Като за първи ден ще ни е лекичко. Без особено бързане ще пристигнем до центъра на България – най-голямата високопланинска поляна в местността Узана . Именно там се намира географския център на нашата прекрасна Родина. И него ще посетим, разбира се. Още същият ден или на следващия. Зависи от кондицията и желанието ни. Настаняване в хижата с най-яката хижарка, вечеря и е време да се опознаем с новите 😉

ДЕН 2  хижа Узана – хижа Мазалат
Следва още един не толкова тежък преход. Но не по-малко интересен. Ще видим от високо много върхове, които ще посетим в следващите дни. Рано сутринта, с тези които желаят можем да посрещнем изгрева от вр. Исполин 1523 м.н.в. Връщаме се в хижата. Вкусна закуска, събираме багажа и потегляме към все по-високите части на Стара планина. Без да бързаме, наслаждавайки се на красотите от все по-високото било на планината, стигаме до още едно място, от което прекрасно се вижда едновременно долината на север а и централното било. Върховете наоколо те карат просото да замълчиш и да им се радваш. Обяд в хижата или сух пакет – ще преценим преди тръгване. Вечерята е в хижата.

ДЕН 3    хижа Мазалат – хижа Тъжа
Време е за по-сериозните преходи и предизвикателства. Започваме с изкачване към един скален ръб, с приказни гледки към върховете, които предния ден наблюдавахме от хижата. Може да се изкачим по приказна и стръмна пътечка или по-полегато и елегантно за я заобиколим. Въпрос на избор и желание за малко адреналин. Очаква ни поредната порция прекрасни гледки от билото на Балкана. Минаваме покрай „Пеещите скали“ и ако имаме попътен вятър, можем да чуем и песента им. Скоро пред нас ще се открие величествения масив Триглав. При добро време и стегнато движение, можем да „кривнем“ за някой и друг час, за да изкачим вр. Голям Кадемлия (2275 м.н.в). Пристигаме на хижа Tъжа. За тези, които имат още сили и желание, след кратка почивка, можем да потеглим към вр. Марагидик (1889 м.н.в.), за да изпратим слънцето. С прибиране на челници, ако се захласнем по красивите гледки 🙂

ДЕН 4    хижа  Тъжа – връх Ботев
Време е и за най-високия връх на Стара планина. В този ден ще изкачим вр. Ботев. С постепенно изкачване се приближаваме към величествения връх. По пътя до там ще минем през още няколко от високите върхове в тази част на планината. А гледките от север и от юг няма да спирaт да ни удивляват. В този ден можем да изберем и посещение на Райското пръскало с преминаване по Тарзановата пътека, стига да сме били достатъчно стегнати в придвижването и остане достатъчно време за това. Нощувка на самия връх – в туристическата спалня. Гарантирани залез и изгрев! Ще говорим с Емо Чолаков, де!

ДЕН 5    връх Ботев – хижа Добрила

Дойде време и за същинското и величествено било на Стара Планина. Очаква ни наистина сериозен преход. С доста изкачвания и слизания. Посрещаме изгрева. Точно както се полага, когато сме на „покрива“ на Балкана. Величие и простор. По пътя на запад, ще преминем през няколко върха над 2000 м. През целия ден гледките към южна и северна България са зашеметяващи. Минаваме и през величествения вр. Купена (2169 м.н.в.), където човек се чувства като в небесата. Пристигаме в хижа Добрила за заслужена почивка късен следобед.

ДЕН 6     хижа Добрила – Беклемето
Ден с повече километри за изминаване, но без толкова много изкачвания и слизания както предния. Прехода до следващата хижа не е чак толкова тежък, дори и по-продължителен. По пътя ни ще минем през още няколко, в които ще спираме за кратка почивка и подкрепа. И тук гледките към северна и южна България няма да спрат да ни удивляват. Нищо, че вече се насочваме към по-ниските части на планината. Преминаваме през хижа Дерменка и заслон Орлово гнездо, с кратки почивки за чай. Пристигаме малко след обяд на Беклемето, където ще хапнем и останем за нощувка.

ДЕН 7     Беклемето – хижа Козя стена – Чифлика
Дойде и последният ден с пешеходен преход. Но не последният заедно. И за този ден имаме предизвикателствата. Стига да са ни останали сили и желание за тях. Крайната цел е началната ни точка – там където се събрахме и оставихме колите. Можем да минем и по-напряко. Или да предпочетем пътечките на дивите козички, минавайки по прекрасните скални ръбове на Козя стена. Този ден основно ще слизаме. Иска ни се или не, идва времето да се разделим с прекрасното било на Стара планина. Преди това обаче – старопланинския еделвайс в цялата му красота! Слизаме на север, за да достигнем до мястото, където оставихме колите. Какво по-хубаво от един топъл басейн, след толкова дни на леки, не толкова леки и труднички преходи по високите части на планината. Вечерта обещава да бъде запомняща се. От нас си зависи 🙂

ДЕН 8     Чифлик
Това беше. Днес няма да ходим. Освен до басейна, който пожелае. А и до колите, за да си тръгнем. Сигурно ще ни е трудно да се разделим. Но всичко хубаво си има край. Само за да дойде ново начало и да се видим отново догодина 🙂 или по-скоро!


Дати:  31 август

Цена: 375,00 лева

Цената включва:
– 5 нощувки в хижи и 2 в хотел
– храна – закуска, обяд и вечеря (вкл. сухи пакети, където трябва)
– планински водач – Таско
– планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
транспорт до начална и от крайна точка, трансфер до Шипка, разходи от личен характер.

Отстъпки: наши приятели и учащи -5%


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни
Програмата не е подходяща за деца под 12 г. и за хора имащи проблеми със сърдечно-съдовата система. Има продължителни преходи!


Изискване към екипировката – прочети тук!