Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 11 юли, 8 август
Място: Стара планина
Цена: 165 лв
Запази място

Старопланинска разходка подходяща и за начинаещи туристи. Преходът е от Шипка до връх Мазалат. В маршрута ще може да се насладите на билната балканска пътека, върховете Исполин и Марагидик, масива Триглав, водопадите около Тъжа и самият географски център на България. Време е за кратка, но хубава разходка!

ДЕН 1  Шипка – хижа Узана
Сборен пункт – прохода на вр. Шипка. (Възможно е да се наложи малка промяна, но ще уведомим навреме). По желание минаваме всички стъпала до върха. След кратко изкачване, стигаме до историческата светиня – Шипка – вр. Свети Никола. Хапваме и е време да тръгваме по билото на Балкана. Като за първи ден ще ни е лекичко. Без особено бързане ще пристигнем до центъра на България – най-голямата високопланинска поляна в местността Узана . Именно там се намира географския център на нашата прекрасна Родина. И него ще посетим, разбира се. Още същият ден или на следващия. Зависи от кондицията и желанието ни. Настаняване в хижата с най-яката хижарка, вечеря и е време да се опознаем с новите!

ДЕН 2  хижа Узана – хижа Мазалат
Следва още един не толкова тежък преход. Но не по-малко интересен. Ще видим от високо много върхове, които ще посетим в следващите дни. Рано сутринта, с тези които желаят можем да посрещнем изгрева от вр. Исполин 1523 м.н.в. Връщаме се в хижата. Вкусна закуска, събираме багажа и потегляме към все по-високите части на Стара планина. Без да бързаме, наслаждавайки се на красотите от все по-високото било на планината, стигаме до още едно място, от което прекрасно се вижда едновременно долината на север а и централното било. Върховете наоколо те карат просото да замълчиш и да им се радваш. Обяд в хижата или сух пакет – ще преценим преди тръгване. Вечерята е в хижата.

ДЕН 3    хижа Мазалат – хижа Тъжа
Време е за по-сериозните преходи и предизвикателства. Започваме с изкачване към един скален ръб, с приказни гледки към върховете, които предния ден наблюдавахме от хижата. Може да се изкачим по приказна и стръмна пътечка или по-полегато и елегантно за я заобиколим. Въпрос на избор и желание за малко адреналин. Очаква ни поредната порция прекрасни гледки от билото на Балкана. Минаваме покрай „Пеещите скали“ и ако имаме попътен вятър, можем да чуем и песента им. Скоро пред нас ще се открие величествения масив Триглав. При добро време и стегнато движение, можем да „кривнем“ за някой и друг час, за да изкачим вр. Голям Кадемлия (2275 м.н.в). Пристигаме на хижа Tъжа. За тези, които имат още сили и желание, след кратка почивка, можем да потеглим към вр. Марагидик (1889 м.н.в.), за да изпратим слънцето. С прибиране на челници, ако се захласнем по красивите гледки ????

ДЕН 4    хижа  Тъжа – Априлци или с. Тъжа
Закуска с гледка към българският Триглав – Голям Кадемлия. Време е за спускане към цивилизацията. Имаме два варианта – към Априлци или към с. Тъжа. Второто е с бонус 2 броя водопади. Време е да се разделим, като има възможност да организираме трансфер до колите обратно на Узана.


Дати:  11 юли, 8 август

Цена: 169,00 лева

Цената включва:
– 3 нощувки в хижи
– храна – закуска, обяд и вечеря (вкл. сухи пакети, където трябва)
– планински водач
– планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
транспорт до начална и от крайна точка, разходи от личен характер.

Отстъпки: наши приятели и учащи -5%


Минимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни
Програмата не е подходяща за деца под 7 г. и за хора имащи проблеми със сърдечно-съдовата система.


Изискване към екипировката – прочети тук!