Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 22 юни, 13 юли, 10 август
Място: Рила
Свободни места: 12
Цена: 55 лв
Запази място

В програмата на всеки планинар е изкачването на първенеца на Балканите и България – връх Мусала. Рилският връх, макар и най-висок на Балканите и в нашата страна, той има лесен и достъпен подход за изкачването му, дори и от най-малките туристи.

Традиционният маршрут започва от Царска Бистрица и е перфектно тренировъчно трасе за любителите на планинското бягане, но ние за улеснение ще използваме изградената кабинкова въжена линия от Боровец до х. Ястребец. Разбира се, за да затрудним малко групата, ще минем през връх Алеко, а през цялото време ще може да се наслаждаваме на циркуса на мусаленски езера и долината на Бели Искър.

План на действие:
Отпътуване от София с организиран превоз – микробус. Пристигане в к.к. Боровец и с КВЛ се изкачваме до х. Ястребец. От тук пътеката поема към връх Алеко, през малко клек и приятни поленки. Камениста пътека под връх Алеко и Безименен, с цялата гледка към циркуса и виещата се опашка от хора, към върха. Изкачването от тук е малко по-трудоемко, но пък приятно, без многото хора и с приятни за окото гледки. Вече сме на върха! Мусала – 2925 м.н.в.! Достатъчно време за почивка, снимки и да се порадваме на кръгозора… Обща снимка и е време за слизане. Този път по пътеката с многото хора. През Ледено езеро и едноименния заслон, покрай другите езера, та до хижа Мусала. Кратък отдих и малко освежаване и по прашния път до кабинката. От Боровец към София може да спрем попътно за хубава студена бира и вкусно хапване. Връщане в София, около 20 ч.


Цената включва:
– цялостна организация и транспорт
– планински водач
– планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
– билет за кабинкова въжена линия (14 лв.)
– храна – самостоятелен избор
– разходи от личен характер.

Отстъпки: наши приятели, ученици и студенти, и семейства -10%


Минимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!