Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 5 - 28 април
Място: Хималаи
Цена: 3990 лв
Запази място

Достигането на базовия лагер на Еверест се превърна в цел на хиляди запалени туристи по целия свят. Тук има усещане за величие, за смирение и за лично предизвикателство. Ето, че дойде времето да предложим и нашето виждане за този толкова популярен маршрут.

Трекингът до базов лагер на Еверест ви води през долината на Кумбу, което ви позволява да изживеете огромната красота на заобикалящия национален парк Сагармаха, като едновременно си осигурявате спиращи дъха изгледи на 4 от 6-те най-високи върха в света – Еверест (8,848 м), Лхотце (8,516 метра), Макалу (8,470 метра) и Чо Ою (8,201 метра). Класическото пътешествие проследява стъпките на сър Едмънд Хилари, Тензинг Норгай и безбройните други ранни пионери на връх Еверест, докато препускате от Лукла до Базовия лагер.

Нощувките ще бъдат в уютни лоджи в някои от най-високите села в света, където ще може да изследвате местната култура и традиции на шерпите, да научите за тяхната духовна връзка с планините. По време на пътешествието ще имате възможност да изкачите връх Кала Патар, достигайки височина от 5500 метра и да станете свидетели на внушителни гледки на връх Еверест. Също така в програмата има време, за да разгледате различните будистки манастири, осеяни по пътеката, и да научите за културата, пълна с история и традиция, неразривно свързани със самите планини, заобикалящи ви по целия път!


Програма:

Ден 01 и 02 –  Среща на летище София. Полет до Катманду през Истанбул или Доха. След пристигане в Катманду следва настаняване в хотел и време за освежаване. Ще се разходим в туристическия квартал Тамел, сърцето на Катманду, където и ще вечеряме в непалски ресторант.

Ден 03 – Закусваме и отиваме на разходка до историческия център на Катманду, ще имаме малко свободно време, докато текат административните подготовки за нашия трек. Вечеряме и си оправяме багажа защото утре навлизаме в Хималаите!

Ден 04 – Ставаме рано. Бърз трансфер до летището и полет с малък самолет до едно от най-интересните летища в света – Лукла 2880 м.н.в. Това ще ни бъде отправна точка за нашия трекинг. Започваме крачене по пътя на хилядите нозе като с лекота достигаме селцето Мондзо 2850 м.н.в., където е и официалния вход на националния парк Сагарматха (непалското име на Еверест).  Настаняваме се в лоджа, хапваме традиционна шерпска кухня, играем карти или табла, вечеряме и се отдаваме на почивка.

Ден 05 – Закусваме, стягаме раниците и се отправяме към столицата на шерпите Намче базар 3440 м.н.в. Преходът е приятен като през цялото време крачим обратно по течението на реката Дуд Кози. Преминаваме прочутите двойни мостове Ларца, като след тях имаме предизвикателството на един баир до достигането на Намче. След настаняване имаме обяд и ще се разходим до музея на шерпа, където ще се запознаем с бита и културата на хората от планината. Ще видим и статуята на първия непалец изкачил Еверест – Тензинг Норгей. Музеят е разположен на хълм с гледка към близкия зашеметяващ със своите зъбери връх Тамсерку 6618 м.н.в. Вечеряме заедно, опознавайки нашите придружители, техния начин на живот и всичко в този чуден край на Света.

Ден 06 – Днес ще ден за аклиматизация. Ще закусим и ще се насочим към най-високата точка в местността Кумбу, а именно това е Еверест Вю Хотел 3880 м.н.в., където можем да изпием по кафе или чай. От тук, при добро време може да видим за пръв път връхната пирамида на самият Еверест, както и цялата панорама от заобикалящите ни гиганти. Прибираме се за обяд и почивка. Свободно време и вечеря.

Ден 07 – След добрата аклиматизация и след закуска разбира се, се насочваме към селцето Тенгбоче 3870 м.н.в., известно с едноименния манастир, наблюдавайки монасите и множеството камъни изрисувани с будистки мантри и молитви. Преходът е лек и панорамен като имаме спускане до преминаването на мост над реката Дуд Кози, а след това започваме стръмно изкачване до достигането на днешната ни цел. Там можем да се докоснем до смирения монашески живот, както и да се почерпим с енергията на това необикновено място. Ще посетим и самия манастир, където може да завъртим възможно най-много молитвеници. Ще обядваме и ще се наслаждаваме на панорамата на връх Ама Даблам 6812 м.н.в. или преведено Прегръдката на майката. Определено един от най-красивите хималайски върхове. Внушителен с красота и мащаби. Посещение на пуджа в 15:00 ч. в манастира. Ще вечеряме, ще възстановяваме и ще играем настолни игри.

Ден 08 – Закусваме и се отправяме към следващата ни цел, а именно селото Фериче 4371 м.н.в.. Там ще направим и следващата си аклиматизация. Ще минем през селцето Пангбоче, което е и начална точка към базовия лагер на Ама Даблам. Ще си вземем кратка почивка, а след това ще продължим по пътеката към Фериче. Имаме заслужен обяд като остатъка на деня е свободен за наслаждаване и релаксация. Тук ще е нашата следваща аклиматизация.

Ден 09 – Аклиматизационен ден. След закуска се насочваме нагоре по хълма където след около един час ще се озовем на площадка с удивителна панорама към цялото село и заобикалящите ни върхове. След стигането на площадката, да продължим нагоре по стръмна пътека и след още няколко часа ще излезем за пръв път над 5000 м.н.в.! Ще достигнем връх Нангардзанг 5073 м.н.в.. Горе ще бъдем възнаградени за усилието с прекрасни гледки на където и да се обърнем. След успеха е време да възстановим сили с топъл обяд и заслужена почивка. Имаме вечеря и се готвим за следващия ден изпълнен с приключения.

Ден 10 –  След закуска се отправяме към следващата спирка от нашата програма, преди базовия лагер на Еверест. Това е селото Лобуче 4930 м.н.в.. Преходът започва по долината като крачим изцяло на равно, ще достигнем местността Дугла, където ще спрем за кратко да вдишаме от разредения въздух, защото ни чака едно изкачване до достигането на възпоменателния парк Чукпи Лара. Не след дълго ще достигнем и самото Лобуче, където ще обядваме и починем добре. Имаме аклиматизация до италианската пирамида, няколко метра под 5000 м.н.в.

Ден 11 – Днес е денят, в който ще достигнем базовия лагер на Еверест! Тръгваме рано и в динамиката от кратки изкачвания и спускания достигаме заслоните на Горак Шеп (старият базов лагер на 5140 м.н.в.). Ще спрем за почивка, настаняване и обяд, а след това ще продължим пътя си по периферията на ледопада Кхумбу до достигането на самият базов лагер 5364 м.н.в.. Ще може да видим Пумори 7161 м.н.в., Чангце 7543 м.н.в., Нупце 7861 м.н.в. и самият Еверест! Наградени, запленени и възхитени се връщаме за обяд и заслужена почивка, доволни и предоволни от постигнатото до тук!

Ден 12 – Добро утро! Ранно утро! Ставаме по тъмно и тръгваме посока близкият връх Калапатар 5643 м.н.в.. за да посрещнем изгрева. Ще бъде много студено! След изкачването ще бъдем награди с неземни гледки от целия циркус на Еверест, а слънцето изгрява точно зад върха! Това е и кулминацията на нашето пътуване. Усещането как с ръка можем да хванем всички тези гиганти и да им се порадваме с доброта и смирение. След слизане се връщаме по обратният път посока Лобуче където ще обядваме и ще продължим слизането си чак до селцето Фериче 4371 м.н.в. за заслужена почивка и разбор на приключението. Преход за деня около 10-12 часа!!!

Ден 13 – От Фериче ще направим се върнем още малко, но ще пропуснем отбивката за Тенгбоче и ще се насочим към Форце (3900 м.н.в.). Преход около 5-6 часа, след което заслужена почивка. 

Ден 14 – В този ден се движим срещу реката, но вече на височина над 4000 м.н.в. По план достигаме На или Фанга (4445 м.н.в.) за около 6-7 часа.

Ден 15 – Езерата Гокио. Езерна група от деветнадесет езера разположени на височина от 4600 до 5100 м.н.в. Основната група от шест езера Гокио за обявени за най-високо разположената езерна група в Света, от която се набавя свежа питейна вода.

Ден 16 – Сутрешно изкачване на връх Гокио Ри (5350 м.н.в.). От върха може да бъдат видени четири осемхилядници – Еверест, Лхотце, Макалу и Чо ою. Самите езера Гокио са пред вас, а също така ще може да обходите с поглед най-дългия глетчер в Непал. Следва слизане до Доле (4020 м.н.в.). Всичко преход за деня около 8-9 часа.

Ден 17 – Продължаваме нашето спускане към Намче Базар. Тук се събираме отново с групата, която успешно се връща от Айланд Пик (за този трек – попитайте за допълнителна информация).

Ден 18 – Последен деветчасов преход в Непал. Връщаме се в нашето малко селце-летище Лукла. Последна нощувка пред вратите на Хималая!

Ден 19 – Ставаме рано, закусваме и се отправяме към летището за да се насладим на страховитото излитане от Лукла. Полет до Катманду, където ще ни посрещнат и настанят в хотела. Имаме свободен полуден за шопинг и релакс. Или пък за още приключения из туристическата част на Катманду.

Ден 20 – Свободен ден в Катманду и разходка до маймунския храм Сваямбунат, където ще можем да се докоснем до будизма в детайли.

Дни 21 и 22  – Свободни дни в Катманду (резервни за преходите), като има възможност за Нагаркот.

Ден 23 – Отпътуваме от страната на най-високите върхове и приветстваме милата ни Родина.


Цена: 3990,00 лева

Цената включва:
– Самолетен билет София – Катманду – София
– Самолетен билет Катманду – Лукла – Катманду
– Трансфери летище – хотел – летище
– 15 нощувки в лоджи
– 6 нощувки със закуски в хотел в Катманду
– Сити тур на Катманду с автобус
– Всички необходими такси и вход за национален парк Сагарматха
– Медицинска застраховка за престоя в Непал (в размер на 80лв)
– Шерпи (на двама души по един носач)
– Български планински водач с над 35 години опит в Хималаи

Цената не включва:
– Храна в лоджите по време на трекинга (ок. 30$ на ден)
– Обеди и вечери в Катманду
– Всякакъв вид алкохол и газирани напитки по време на трекинга
– Горещи душове
– Зареждане на телефон в лоджите (5$) или на външна батерия (10$)
– Бакшиши (30$)
– Непалска туристическа виза (40$)

Екипировка: като за висока българска планина зимно време, но без котки, пикел. Задължително щеки.

Записване: най-късно до края на Януари ‘2020 г. срещу 50% от цената и фотокопие от задграничния паспорт /валидност 6 месеца/ + 3 снимки паспортен формат. 

Минимален брой туристи: 6
Срок за уведомяване при не събрана група: 45 дни