Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 19 юли, 2 август, 23 август
Място: Стара планина
Цена: 339 лв
Запази място

Балканът! Гръбнака на България! Най-дългата планинска верига в България е обект на нашата програма, за вашата активна почивка. Една част от Ком-Емине, за които така и не намирате време. Нищо де… седем динамични дни са също добре! На планина сме!

С този маршрут, ще усетите харизмата на Хемус. Ще имате възможност за гледки, които остават за цял живот. Ще ширите поглед от Дунава до Родопа планина, и додето можете на запад и изток! Преходите ще обхванат причудливи планински пръскала, масивни планински върхове и преминавания по алпийски пътечки за много адреналин! Истинско приключение!

Програмата се простира изцяло в Национален парк Централен Балкан, като ще преминавате от резерват в резерват! Ще разберете сами, защо това място е защитено и ще се насладите на красотите му. Разбира се черешката на тортата е първенецът на Балкана – връх Ботев, но има една малинка и една трънлива къпинка към тази Балканска планинска мелба!

Предлагаме ви да се оставите в наши ръце, защото едва ли ще ви заведем на място, на което ние не бихме отишли!

Защо този маршрут?
– Екскурзионно летуване за гърмяни зайци „планинари“ и ценители в Стара планина
– Резервати от Царичина до Българка
– Алпийското било на Балкана – Купените!
– Първенецът на Стара планина – вр. Ботев
– Натоварващи дневни преходи, страхотна тренировка
– Удобен маршрут за транспорт с личен превоз и влак
– Усмихнат планински водач, организатор и приятел

Програмата по дни:
Ден 1  Розино – х. Ехо
Самостоятелно пристигане в село Розино до 11:00 ч. (коли, влак, автобуси). Днес макар да е ден първи си имаме цели 10 километра разходка! Тъй и тъй ще минем под връх Юмрука – като за начало да се покачим, да развеем знамето! Настаняване в хижата. Вече сме се опознали по пътеката, така че направо към вечерния купон.

Ден 2. вр. Козя стена – Беклемето
Закуска в хижата. С бавни стъпки потегляме от хижата, и не след дълго вече сме пръснати в малинака. След 30-40 минутно събиране на групата продължаваме към хижа Козя стена, за кратка почивка и чай. Следва една приятна изненада, в случай че времето вече е дошло: Старопланинският еделвайс. Ще се спрем и за съзерцание в най-малкия резерват тук – Козя стена. Заслужава си да се забави. Беклемето е много близо, така че може да се насладим на деня! Пристигаме в хотела, малко под прохода. Вечеря и нощувка.

Ден 3. Орлово гнездо – х. Дерменка – х. Добрила
Закуска. Днес е ден за почивка! Преходът е малко, зор е да се върнем до прохода Беклемето, а от тук до Дерменка е като на манифестация… марш, само без знаменца 😀 С кратка почивка за чай на Орлово гнездо, по обедно време пристигаме на х. Дерменка. Обяд, без много да се застояваме, все пак ни остава още малко до крайната дневна цел – х. Добрила. Тук вече доволни от деня – почивка, вечеря и нощувка.

Ден 4. Добрила – Алпийското било – зн. Ботев.
Закуска. Днешния ден е с най-яката разходка! А гледката… картичка! Няма такава красота! Има, има! Тук е <3 Преминаване по чудната пътека през Купените и всички върхове до заслон Ботев. Със сигурност няма да бързаме, за да може да се насладим на този алпийски свят. Нощувка на заслон Ботев / или тур. спалня на вр. Ботев.

Ден 5. Върхът! и така до х. Мазалат
Закуска. В зависимост от мястото ни за нощувка – или ще теглим 45 мин. сутрешна загрявка, или ще се наслаждаваме на изгрева от 2376 м.н.в. След това протоколно спускане и по приятните тревисти пътеки ще се намерим около хижа Тъжа. За съжаление красивият вр. Марагидик остава в страни от нашия път, но не плачете – имаме нарочна програма само до тук! След една бърза бира и време за обяд продължаваме по пътища и пътеки. Хоп, още един резерват – Пеещите скали. Съвсем близо е до крайната цел за деня – чудната хижа Мазалат. Уютно настанени и доволно нагостени ще се полюбуваме на приказен залез, с отражение в Българският Триглав!

Ден 6. Географски център и Шипка
Закуска. Равно, равно, равно… Едно спускане, малко лудо сечище, чай на Партизанска песен, едно изкачване и сме на Географския център на България. Нищо работа. Вкусен обяд на хижа Узана при таз чудна хижарка. Остава ни не много, но си е на крака… проходът Шипка ни зове! Настаняване в хотел. Групова разходка до Паметника на Свободата! Вечеря и нощувка.

Ден 7. Казанлък и долината на Тракийските царе
Закуска. Причакваме междуградски автобус и слизаме до Казанлък. Тук може да си кажем до нови срещи. Колите са на гара Розино и влак има често посока София. Имате ваше лично време, за да посетите някоя от многото гробници в района. Благодарим си за хубавото време заедно и чертаем нови срещи!


Дати:  19 юли, 2 август, 23 август 

Обща стойност на програмата: 339,00 лева

Цената включва:
– Цялостна организация на летуването и планински водач
– 4 нощувки в хижи, в обща стая и общи санитарни помещения;
– 2 нощувки в хотел;
– Хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря;
– Планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
– Транспорт до начална и от крайна точка, както и трансферите в програмата – от / до начална / крайна точка;
– разходи от личен характер.


Отстъпки: Учащи -20 лв.
Програмата е подходяща и за деца, но с доста натрупан километраж в планината!
Програмата не е подходяща за начинаещи туристи. Маршрут 402 – Стара планина е за вас! 


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!