Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 26 юли, 16 август
Място: Пирин
Цена: 305 лв
Запази място

Ирин-Пирин! Поклон, грамада чудна
от преспи, хаос, облаци, гранит!
В небето синьо, кат легенда будна,
стърчиш, величествен и страховит.
Иван Вазов, 1891 г.

Класическа разходка из Пирин планина с преминаване по главното вододелно било и изкачване на върхове по страничните била.

Този маршрут е предизвикателство и приключение с малка доза адреналин. Няма да остане кътче из Пирин което да не видите, дори и от далеч да е! Вашето сърце вече е покорено от Пирин, щом избирате този маршрут. Не може да ви опишем гледките от гранитните върхове, седла и особено тръпката по мраморното било и карстов ръб Кончето.

Пирин планина е част от световно наследство на UNESCO, а също така знаем, че е красива със своите гранитни зъбери и мраморни исполини, и е притегателно място за търсещите умерено и силно натоварване, открити билни гледки и обзорни върхове.

Нашето класическо пиринско приключение ще завърши с преминаване на карстов ръб Кончето и най-добрата хижа за 2016 г. – Яворов.

Защо този маршрут?
– Планинарстване из най-алпийската планина в България
– По главното било на Пирин планина – вододела на Струма и Места
– Изкачване на десет върха с височина над 2500 м.
– Изкачване на връх Вихрен 2914 м.н.в. – най-високият връх в Пирин и трети на Балканите
– Преминаване през карстов ръб Кончето
– Възможност за железопътно приключение с теснолинейката Добринище – Септември
– Усмихнат планински водач, организатор и приятел

Програмата по дни:

Ден 1.      Добринище – х. Безбог
Самостоятелно пристигане в Добринище до 11:00 ч. Трансфер до хижа Гоце Делчев. Може с лифт, може и пеша до хижа Безбог. По-бързо ще е с лифта! Настаняване в хижата и веднага потегляме! Върховете Полежан и Безбог са нашата загрявка. Връщане в хижата за вечеря.

Ден 2.     вр. Джано – Кременски езера – х. Безбог
Закуска в хижата. Време е за ходене. В днешния ден ще направим разходка до чудните Кременски езера. Ще стъпим на връх от главното било – Джано, за да поогледаме Пирина! В случай, че групата е добра, а времето е с нас – Кадиев рид и горно Брезнишко езеро! Връщане към хижа Безбог за вечеря и питие на брега на езерото.

Ден 3.      Момини езера – зн. Тевно езеро –  вр. Джангала
Закуска в хижата. Лека загрявка до Попово езеро без време за посещение на острова 😉 Продължаваме с изкачване в циркуса на Момините езера под самия връх Джангал.  С бодра крачка достигаме лява краледворска порта и пред нас е Белемето с Тевното езеро и едноименния заслон. Не след дълго сме в заслона за почивка и обяд. След кратката почивка следва върхът с извисена душа – Джангала. Обратно в заслона за вечеря с дъх на мащерка и панорамата на Каменица!

Ден 4.      вр. Типик – х. Вихрен
Закуска в заслона. Време е за главното пиринско било. Превалски чукар, “малкото конче” и Типик – все приятни места из нашия маршрут! А гледки… гледки има причудливи – върхове, езера и пред над като маяк – гордият Вихрен! Всичко що е река и поточе в ляво от нас пълни Струма, а в дясно – Места. Обяд някъде след пладне – на Жабешкото езеро. Време и за кратка дрямка дори има. Хижата е близо, ще сме там малко преди вечеря.

Ден 5.     Джамджиев ръб – вр. Вихрен – Муратово езеро – х. Вихрен
Ранно ставане. Закуска и обяд в раницата. Първа цел за деня – връх Вихрен, пътека към върха – през Джамджиеви скали и по ръба (само след преценка на водача) Ще бъдем на върха от първите, ще се наситим на спокойствието, гледките и Пирин планина! Спускане към Кабата и през Хвойнати връх до Муратово езеро за дълъг обяд и хубава почивка. Имаме нужда от това, но пък ако няма изморени – Муратов връх е близо. Връщане в хижата чак за вечеря!

Ден 6.     Карстов ръб Кончето – х. Яворов
И днес няма да спим до късно. Рано-рано вече сме из пътеките. С кратка фотоловна пауза за еделвайси сме на Премката. Забравих да кажа – багажа ще ни чака на Яворов… за това сме толкоз бързи. От тук към Кончето – най-известният алпийски ръб в Пирин, където пътеката има стеснение от двете страни! Преминаваме го с адреналин в джобовете и ще направим почивка на заслона. Обяд ще споделим където ни е хубаво! Няма да бързаме – плаж на Суходолското езеро и ще бъдем в хижата за вечеря. Възможно е да ни подготвят цял банкет! Заслужавате го!

Ден 7.      Отпътуване
Ставане кой когато иска! Закуска в хижата и е време да си кажем “До нови срещи, Ирине-Пирине!”. Преди това обаче ще трябва да походим. Спускане до местност Бетоловото, а от там ни трябва трансфер до Разлог или Банско. Може да отделим и 1-2 часа в топъл минерален басейн. Препоръчваме ви да продължите приключението с билет за влак по теснопътната жп линия Добринище – Септември. Едно пътуване в три планини, което ще помните дълго време.


Дати: 26 юли, 16 август

Обща стойност на програмата: 305,00 лева

Цената включва:
– Цялостна организация на летуването и планински водач
– 6 нощувки в хижа, в обща стая и общи санитарни помещения
– Всичкото хранене за дните на летуването – закуска, обяд и вечеря
– Планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва:
Транспорт, лифт – 10 лева, трансферите в програмата – около 10-15 лева, разходи от личен характер.


Отстъпки: Учащи -20 лв.
Програмата не е подходяща за деца под 8 г.! Липсата на планинарски опит не е пречка, но в случай че имате трудности с ходенето и честата смяна на височини – то това не е вашия маршрут!


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 20 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!