Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 15 юли, 12 август - Няма места
Място: Родопа планина
Available Seat: 15
Цена: 269.00 лева
Запази място!

Екскурзионно приключение в Родопа планина. Така бихме описали този маршрут кратко. А иначе… това е програма, която ще ви завладее с гледки, лагер огън, спане под открито небе, тайнства и легенди!

Дълго чакан маршрут в източния дял на Западни Родопи. Е не дълбокия изток около меандрите на Арда, но определено подходящ за екскурзионен вариант. Ще се започне от Чепеларе и ще се финишира на Белинташ. В тези седем дни ще забравите кой, кой ден е, ще бъдете изцяло  потопени в магията Родопа планина.

Подгответе се за приключение! Две нощувки на палатка, под открито небе, лагерен огън и много настроение. Допълнение към бивакуването ще са и нощните преходи до Караджов камък и до Белинташ… Да разгадаем тайнството в небето над светилищата на траките!

Това е програмата за хора с жажда за приключение, за адреналинно зареждане и същевременно леки родопски маршрути! Тръгваме!

Защо този маршрут?

Приключенски тур из мистичната Родопа планина
Бивак и нощувки в палатка – преди Родопско конче и до Караджов камък
Нощен преход и небесните тела с просто око и мистика от Караджов камък и Белинташ
Звездната карта
 от х. Момчил юнак с телескоп
Тракийски светилища – Караджов камък, Къз Кая, Ин Кая и Белинташ
Връх Свобода – мястото на Момчил юнак!
Музей на родопския карст в Чепеларе
Усмихнат планински водач


Програмата в детайли:

Ден 1. Чепеларе

Самостоятелно пристигане в гр. Чепеларе. Среща с водача и групата. Настаняване. Разходка из града и посещение на Музея на родопския карст. Нощувка.

Ден 2. Рожен – х. Момчил юнак
14,1 км. преход, денивелация общо +1042 м., -470 м.

Закуска. С раница потегляме към хижа Момчил юнак. Няма да бързаме – ден голям, като със сигурност докато изкачваме ще се спираме за гледки. Време за разходка из Националната обсерватория Рожен, за съжаление по обед няма да може да наблюдаваме звездното небе. В ранен следобед пристигаме на хижата. За имащите сили – разходка до развъдника за елени. Нощувка.

Ден 3. х. Свобода
12,4 км. преход, денивелация общо +521 м., -369 м.

Закуска. Пешеходен преход до хижа Свобода. Рутинна родопска разходка с леко изкачване. Ще минем над село Манастир и през хижа Преспа. Обяда ще е на хижа Свобода като пристигнем, а след кратка почивка ще бъдат изкачени и стъпалата до самият връх Свобода! Място където няколко легенди се преплитат… Нощувка.

Ден 4. Ден за приключение…
10,7 км. преход, денивелация общо +134 м., -605 м.

Закуска. Днес може да станем и късно. Преходът е малко, но трябва да сме на време, защото има работа! Родопска разходка, леко леко 🙂 За обяд пристигаме на мястото набедено за бивак! Разпределяне на ролите и всеки по задачи! Строене на бивак, подготовка на храна и така, така! Ще има време и за следобедна дрямка. Вечеря – огън, цър-пър и истории за мистиката на Родопа планина! Предстои ни първа нощувка под открито небе!

Ден 5. Родопско конче – Кръстова гора – Караджов камък
10,4 км. преход, денивелация общо +606 м., -616 м.

Закуска. Без багаж 😉 Всичко в буса. Ръцете в джоба и газ по Родопското конче – едно скалисто-каменисто-трошливо ребро, обаче пък интересно. През хижа Акватепе и под връх Проглед та на полянката край пътя. От тук ще се разходим за около час до Кръстова гора. Бързо обратно за да спретнем бивака – втора нощувка на открито! Разбира се време е за Караджов камък! Вечеря край огъня. Няма хън-мън – челник, раница и нощен преход. Време е за ритуал на скалата, на Караджовия камък! Ще имаме пряка видимост към Белинташ и светилищата в района! Ще наблюдаваме небето и ще чертаем звездната карта. Връщаме се обратно в бивака за нощувка.

Ден 6. Къз Кая – Ин Кая – Белинташ
15,2 км. преход, денивелация общо +668 м., -896 м.

Закуска. С лека раница напред към тракийските светилища. Първо в днешната поредица ще е Къз Кая или Моминия камък. Следва го Ин Кая и за десерт – Белинташ. Всички тези точки са част от голям култов комплекс в района и ние ще се постараем да го разучим с вас. Мистерия след мистерия, форма след форма, скала след скала. Настаняване в къща за гости. След това е време да разгледаме и самият култов център Белинташ. Както обещахме – нощ на звездите на платото Белинташ!

Ден 7. Белинташ

Закуска. Свободна разходка из района, а може и дружно посещение на Бачковския манастир.


Дати:  15 юли, 12 август – Няма места

Цената включва: 2 нощувка в къща за гости/хотел, 2 нощувки в хижи, 2 нощувки в палатка, храна в хижите (ден 2 и 3), продукти за приготвяне на храна в биваците (ден 4 и 5), транспорт на багажа за биваците, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – в Чепеларе и Белинташ, разходи от личен характер.

Уточнения и възможности:
– трансфер от Пловдив до Чепеларе – в зависимост от групата.
– трансфер от Белинташ до Пловдив – в зависимост от групата.
Цената зависи от броя туристи.

Отстъпки: наши приятели, деца до 10 г. и семейства -10%


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!