Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 03 мар. 2018 - 05 мар. 2018
Място: Родопа планина
Available Seat: 12
Цена: 139.00 лева
Запази място!

Магията на Родопа планина зиме … бели върхове, китни села по стръмни склонове и вкусни манджи! Всичко това на връх Националния празник на България и за традиционния широколъшки сбор Песпонеделник.

Каним ви на едно незабравимо приключение и двоен празник! Заредете патриотичните песни и да потегляме, защото имаме задачи! Да развеем трибагреника от връх Орфей за Свободата на нашата Родина и Отечество! Зимен преход с много настроение и гледки. С дъх на чубрица и звън на чанове 😉 Ще се потопим в традицията Песпонеделник и ще обикаляме заедно с широколъшки песяци улиците на малкото селце! Хайде да препасаме тетралки и се прескачаме за здраве!

Програма наситена с патриотизъм, традиции и емоции! Това са Родопите, това е България!

Защо този трип?

 • Зимно изкачване на красивия и обзорен връх Орфей 2188 м.н.в.
 • Песпонеделник – широколъшкия кукерски сбор
 • Преход със снегоходки 
 • Усмихнат планински придружител с кана вино и топъл чай

Програмата в детайли:

0 Ден
По желание на групата – пристигане в петък вечер в Широка лъка. За да сме бодри на сутринта.

1 ДЕН Гела – връх Орфей
Закуска за снощните. Очакваме днешните до 8:30 ч. С превозите до с. Гела, от където снегоходки, гети, щеки и газ! връх Орфей ни очаква. Изкачването в този сезон ще е интересно и запомнящо се, защото бялото наметало на Родопа планина е смайващо! Връх Орфей е висок 2188 м.н.в. и само 3 метра по-нисък от първенеца на планината – Голям Перелик. Но гледката е уникална! Обзорен! Красив! Връщаме се до колите през хижа Ледницата.

2 ДЕН Песпонеделник
Закуска. Днешния ден е посветен на широколъшкия кукерски сбор – Песпонеделник. Ще имате възможност да наблюдавате традиционните игри и песяци.

Широколъшките „песяци“ представляват група маскирани и костюмирани мъже и в групата има старейшина, нивеста и няколко песяци. Освен нивестата всички други имат сурьети от цели овчи кожи, обърнати с вълната навън. Всички песяци са въоръжени със саби, боядисани с червена боя наречени спатилки. На пояса си песяка е препасал татралки. Песяците ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи песяк ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване.

По съдържание и характер, широколъшките песяци спадат към групата на старците, която стига до Карлово на север и изток и до към Панагюрско и Момина Клисура на запад. Особено си приличат с обичаите южно от Пловдив – около Асеновград.

3 ДЕН връх Голям Перелик / Ски

Закуска. В днешния ден няма да правим дълъг преход, тъй като пътуваме. Ето защо от х. Перелик до връх Голям Перелик. Обяд в хижата или в китно родопско заведение. За някои от групата този ден може да бъде споделен и със ски спорта.


Трудност: 5-10

Цената включва:

 • Две нощувка в къща за гости със закуски и вечери
 • Планински водач
 • Планинска застраховка

Цената не включва:

 • Нощувка без вечеря в ден петък – 28,00 лева
 • Храна за обедите
 • Транспорт
 • Наем на снегоходки (ако нямате лични)
 • Лични разходи

Наем: Снегоходки – при запитване и според условията


Минимален брой туристи: 12
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни