Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 5 август (няма места)
Място: Стара планина
Available Seat: 15
Цена: 185,00 лева
Запази място!

Добре дошли в Стара планина. Добре дошли в любимия район на Вазов – Рибарица и резерват Царичина!

По-лекият вариант за летуване в Стара планина ще ви предложи също така запомнящи се гледки. Ще имате достатъчно време да се полюбувате на простора, да съзерцавате в безкрая и да ходите на воля!

Програмата съвпада с една от любимите пътеки на Иван Вазов – влюбен в красотите на Тетевенския Балкан. Тук е резерват Царичина – зеленият рай, е май имало мечета 😉 но ние няма да им берем малините … Време е да проходите Балкана от Вежен, през Юмрука до Амбарица! Е, в случай, че групата е мотивирана – може да се разходите дори до Купените!

Планината ви зове – грабвайте раниците и среща в Рибарица! Ще организираме превоз от Троянския манастир обратно до Рибарица, през Шипково. Така че – банския в раницата! Има минерален басейн!

Защо този маршрут?

  • Екскурзионно летуване за прохождащи планинари и ценители в Стара планина
  • Резерват Царичина – зеленият рай!
  • Вежен, Юмрука и Амбарица – три запомнящи се върха!
  • Студентската хижа Ехо и каменния параклис св. Троица.
  • Разпускане в минерален басейн
  • Удобен маршрут за транспорт с личен превоз
  • Усмихнат планински водач, организатор и приятел

 

Програмата по дни:
Ден 1  Рибарица – х. Вежен
9,4 км. преход, денивелация общо +1102 м.; -184 м. 

Самостоятелно пристигане в село Рибарица до 12:00 ч. Днес е скучно… имаме цели 6 километра по път, а след това малко изкачване през красивата гора! Настаняване в хижата. Време е да се опознаем.

Ден 2.  връх Вежен – х. Ехо
12,9 км. преход, денивелация общо +818 м.; -785 м.

Закуска. Потегляме към върха! Понеже сме още в началото на екскурзионното – по лятната пътека и от билото ще се върнем до върха. Обзорна гледка от Вежен. От тук вече е ама много лесно. Само спускане до под Юмрука. Прехода не е труден, но ние няма и да бързаме. Добре дошли на хижа Ехо – студентската хижа с душа! Време е за обяд, а след това до самият връх! Юмрука! Ще спрем за молитва в чудното каменно параклисче – св. Троица.

Ден 3. Ушите – х. Козя стена
6,2 км. преход, денивелация общо +327 м.; -421 м.

Закуска в хижата. Днес е много кратко. Ще е нещо като почивка. С бавни стъпки потегляме от хижата, и не след дълго вече сме пръснати в малинака. След 30-40 минутно събиране на групата продължаваме към връг Ушите. Ще им се качим на ушите и от там в търсене на еделвайса. В района на х. Козя стена е мястот където в Стара планина се среща еделвайс… Заслужава си да се забавим и тук! Когато пристигнем в хижата – време за обяд и релакс на терасата… гледки, гледки, гледки.

Ден 4. връх Козя стена – Беклемето
16,8 км. преход, денивелация общо +529 м.; -568 м.

Закуска. Днес е дългия ден! Преходът ще ни отведе до хижа Дерменка. Първата цел обаче е самият връх Козя стена! Чудна красота, скали и отвеси! Най-малкият резерват в НП Централен Балкан. Бавно, бавно по пътеката пристигаме на проход Беклемето. А от тук до Дерменка е като на манифестация… марш, само без знаменца 😀 С кратка почивка за чай на Орлово гнездо, следобедно пристигаме на х. Дерменка.

Ден 5. Дерменка – Добрила
8,7 км. преход, денивелация общо +582 м.; -309 м.

Закуска. Днешния ден го считаме за почивка! Потегляме към Добрила. Има изкачване, но не бързаме за никъде! Към обяд сме в хижата. Настаняване и време за релакс. Ако ни доскучае – връх Добрила е пред нас.

Ден 6. през връх до хижа Амбарица
6,9 км. преход, денивелация общо +386 м.; -680 м.

Закуска. Без много зор… вече сме на връх Амбарица! Страхотна гледка към Купените и Ботев! Запомнящо се е! Няма спор. В случай, че групата е яка – може да се разходим поне до Малък Купен. След като се наситим на гледките от Вежен до Ботев… спускаме към самата хижа Амбарица! Настаняване и време за питие с гледка!

Ден 7. Троянски манастир – Шипково

Закуска. По пътеката, само надолу до мястото къде ще организираме трансфер. Един чай на Яворова лъка и време за разходка из Троянския манастир. Буса ще мине през Шипково до Рибарица, така че както казахме – банския е задължителен в раницата 🙂 Оставяме ви в Рибарица и си пожелаваме до нови срещи!

 


Дати: 5 август

Цената включва: 6 нощувки в хижа, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – самостоятелен избор, трансферите в програмата – около 15 лева, разходи от личен характер. Възможност за предварителна заявка на храна. Пакет храна за всички дни: 93,00 лева

Отстъпки: наши приятели, деца до 10 г. и семейства -10%


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!