Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 29 юли, 19 август
Място: Пирин
Available Seat: 15
Цена: 189.00 лева
Запази място!

Ирин-Пирин! Поклон, грамада чудна
от преспи, хаос, облаци, гранит!
В небето синьо, кат легенда будна,
стърчиш, величествен и страховит.

Иван Вазов, 1891 г.

Класическа разходка из Пирин планина с преминаване по главното вододелно било и изкачване на върхове по страничните била..

Този маршрут е предизвикателство и приключение с малка доза адреналин. Не е подходящ за начинаещи туристи и деца под 14 г.! Няма да остане кътче из Пирин което да не видите, дори и от далеч да е! Вашето сърце вече е покорено от Пирин, щом избирате този маршрут. Не може да ви опишем гледките от гранитните върхове, седла и особено тръпката по мраморното било и карстов ръб Кончето.

Пирин планина е част от световно наследство на UNESCO, а също така знаем, че е красива със своите гранитни зъбери и мраморни исполини, и е притегателно място за търсещите умерено и силно натоварване, открити билни гледки и обзорни върхове.

Нашето класическо пиринско приключение ще завърши с преминаване на карстов ръб Кончето и най-добрата хижа за 2016 г. – Яворов.

Защо този маршрут?

  • Планинарстване из най-алпийската планина в България
  • По главното било на Пирин планина – вододела на Струма и Места
  • Изкачване на десет върха с височина над 2500 м.
  • Изкачване на връх Вихрен 2914 м.н.в. – най-високият връх в Пирин и трети на Балканите
  • Преминаване през карстов ръб Кончето
  • Най-добрата хижа за 2016 г. – х. Яворов
  • Възможност за железопътно приключение с теснолинейката Добринище – Септември
  • Усмихнат планински водач, организатор и приятел

 

Ден 1.      Добринище – х. Безбог
5,6 км. преход, денивелация общо +766 м.; -6 м.

Самостоятелно пристигане в Добринище до 13:00 ч. Трансфер до хижа Гоце Делчев. Може с лифт, може и пеша до хижа Безбог. Настаняване в хижата и раздумка на брега на езерото.

Ден 2.      х. Безбог – вр. Полежан – Ушиците – х. Безбог
10,4 км. преход, денивелация общо +967м.; -954 м.

Закуска в хижата. Време е за ходене. Първи в списъка за деня е връх Безбог. Разтъпкали обувките вече е ред на връх Полежан с достатъчно красивата му панорама. Обяд с гледка – защо не! Следва тръпката за много туристи – скалния рид от зъбери Ушиците. Преди това ще помахаме на “Дамата с кока”. Преминаване през Ушиците и начало на играта “В търсене на пътеката до хижата”. Връщане на хижа Безбог за вечеря и питие на брега на езерото.

Ден 3.      х. Безбог – вр. Джано – зн. Тевно езеро
9,6 км. преход, денивелация общо +953 м.; -668 м.

Закуска в хижата. Лека загрявка до Попово езеро без време за посещение на острова 😉 Продължаваме с изкачване, ред е на връх Джано. От тук се открива красивата гледка към циркуса на Кременски езера. Обяд ще споделим на брега на Аргирово езеро, а след това дясна краледворска порта и пред нас е Белемето с Тевното езеро и едноименния заслон. Не след дълго сме в заслона за почивка, или пък не! Ако има сили и желание – връх Джангала. Вечеря с дъх на мащерка и панорамата на Каменица!

Ден 4.      зн. Тевно езеро – вр. Типик – х. Вихрен
10,8 км. преход, денивелация общо +508 м.; -1056 м.

Закуска в заслона. Време е за главното пиринско било. Превалски чукар, “малкото конче” и Типик – все приятни места из нашия маршрут! А гледки… гледки има причудливи – върхове, езера и пред над като маяк – гордият Вихрен! Всичко що е река и поточе в ляво от нас пълни Струма, а в дясно – Места. Обяд някъде след пладне – на Жабешкото езеро. Време и за кратка дрямка дори има. Хижата е близо, ще сме там малко преди вечеря.

Ден 5.      х. Вихрен  – Муратово езеро – вр. Вихрен – х. Вихрен
9,8 км. преход, денивелация общо +1124 м.; -1124 м.

Закуска в хижата. Разтоварващ ден – да! ходене ще има, но с лека раница 🙂 Потегляме към Муратово езеро за сутрешно кафе и три Тодорки пред нас. По наша си пътека ще стигнем до Хвойнати връх и не след дълго ходене ще бъдем пред портите на Вихрен. Нетрадиционно за нас изкачване на върха от юг, но понякога правим и компромиси. Спускане през Големия Казан, за да отъпкаме пътеката за утре. Пристигаме на хижата, точно навреме за студена бира. Вечеря и по леглата!

Ден 6.      х. Вихрен – карстов ръб Кончето – х. Яворов
12,9 км. преход, денивелация общо +1223 м.; -1440 м.

Ще закусим. Помните пътеката от вчера нали? 🙂 С кратка фотоловна пауза за еделвайси сме на Премката. Забравих да кажа – багажа ще ни чака на Яворов… за това сме толкоз бързи. От тук към Кончето – алпийския ръб в Пирин, където пътеката има стеснение от двете страни! Преминаваме го с адреналин в джобовете 😀 и ще направим почивка на заслона. Обяд ще споделим където ни е хубаво! Няма да бързаме – плаж на Суходолското езеро и ще бъдем в хижата за вечеря. Възможно е да ни подготвят цял банкет! Заслужавате го!

Ден 7.      Отпътуване
4,4 км. преход, денивелация общо +95 м.; -710 м.

Ставане кой когато иска! Закуска в хижата и е време да си кажем “До нови срещи, Ирине-Пирине!”. Преди това обаче ще трябва да походим. Спускане до местност Бетоловото, а от там ни трябва трансфер до Разлог или Банско. Препоръчваме ви да продължите приключението с билет за влак по теснопътната жп линия Добринище – Септември. Едно пътуване в три планини, което ще помните дълго време.


Дати: 29 юли, 19 август

Цената включва: 6 нощувки в хижа, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – самостоятелен избор, трансферите в програмата – около 10 лева, разходи от личен характер. Възможност за предварителна заявка на храна. Пакет храна за всички дни: 85,00 лева

Отстъпки: наши приятели и семейства -10%
Програмата не е подходяща за начинаещи туристи и деца под 10 г.!


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!