Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 21 юли (Няма места), 4 август, 11 август
Място: Пирин
Available Seat: 15
Цена: 229,00 лева
Запази място!

Хубава е нашата Пирин планина!
Какви високи върхове, покрити цяла година със сняг; какви зелени долини, какви страшни борови гори, какви дивни хубости! (…)
А бистри хладни поточета весело скачат от стръмните урви, лъкатушат из миризливите долини и сладко, сладко шумят, сякаш че пеят нещо… 

Иван Вазов, 1889 г. „В Пирин“

Задоволете окото си с шеметни гледки из алпийската Пирин планина с прекрасна обиколка на северния ѝ дял.

Приготвили сме ви маршрут, чрез който ще успеете да усетите магията на Пирин – планината за смели сърца. Почти през цялото време ще бъдете над 2000 м.н.в., а върховете над 2500 м.н.в. ще бъдат част от вашето ежедневие… а езера? Езера, езера да искате. Накъдето и да се обърнете – мрамори, гранити и езера!

Пирин планина е част от списъка на UNESCO зa световно наследство, което само по себе си е достатъчна гаранция за уникалността на планината. Нейният алпийски и суров характер привлича и покорява сърцата на туристи от цял свят.

Нашето алпийско приключение ще приключи в хотел с минерален басейн и топла сауна, заслужена награда за верните ви крака, тяло и душа!

 

Защо този маршрут?

  • Планинарстване из най-алпийската планина в България
  • Запознаване с флората и фауната, и с магията на Национален парк Пирин – част световното наследство на UNESCO
  • Изкачване на осем върха с височина над 2500 м.
  • Изкачване на връх Вихрен 2914 м.н.в. – най-високият връх в Пирин и трети на Балканите
  • Преминаване през резерват Юлен
  • Разпускане в минерален басейн в уютен хотел в с. Баня
  • Разходка из основните забележителности на Банско
  • Възможност за железопътно приключение с теснолинейката Добринище – Септември
  • Усмихнат планински водач, организатор и приятел

 

Програмата по дни:
Ден 1  Банско – х. Дамяница – Василашки ез.
9,2 км. преход, денивелация общо +720 м.; -319 м.

Самостоятелно пристигане в град Банско до 13:00 ч. Трансфер до м. Тодорова орница и от там пешеходен преход до х. Дамяница. Настаняване в хижата и е време за кратка разходка и опознаване възможностите на групата с преход до Василашки езера. Връщаме се в хижата за вечеря.

Ден 2.  х. Дамяница – вр. Полежан – вр. Безбог – х. Безбог
8,5 км. преход, денивелация общо +1186 м.; -816 м.
(По преценка на водача, маршрута може да бъде през Валявишки езера)

Закуска в хижата. Пешеходен преход през една позабравена пътека. С малко щуро изкачване срещу Газейска река, след това лежерно из красивата долина на Газейски циркус, под Ушиците та до самата “Дама с кока”. През морени, морени до мангърещия връх Полежан. Време е за заслужена почивка и обяд над най-високо разположеното ледниково езеро на Балканите. Спускане към връх Безбог, и след това отново безбожно спускане до едноименните езеро и хижа. Настаняване в хижата.

Ден 3. х. Безбог – зн. Тевно езеро – вр. Джангала
1 )  7,0 км. преход, денивелация общо +638 м.; -353 м.
2 ) 2 10,7 км. преход, денивелация общо +1031 м.; -746 м.

Закуска в хижата. Поемаме по пътеката към Попово езеро – най-голямото в Пирин. Кратка почивка на брега му, под Джангала и с гледка красива. Продължаваме около езерото, а след това ни очакват красивия циркус на Момини езера. Разбира се има изкачване до тях и лява краледворска порта. От там… целта ни до обяд е видима – заслон Тевно езеро и то самото Тевното езеро! Пред нас е Белемето – циркус с над 20 езера! Обяд в заслона и кратка следобедна дрямка. За желаещите още – разходка до един връх с извисена душа – Джангала! Връщаме се в заслона за вечеря.

Ден 4. зн. Тевно езеро – вр. Каменица – х. Беговица
9,7 км. преход, денивелация общо +515 м.; -1242 м.

Закуска в заслона. Спускаме малко, и изкачване ще има до Беговишки превал. От тук без тежката раница – напред към връх Каменица. Заслужена награда е самата гледка и усещане от върха! Уникална пиринска красота! Сурова красота! Връщаме се и вече с раници леко-полеко слизаме до хижа Беговица. Настаняване и е време за вечеря.

Ден 5. х. Беговица – зн. Спано поле – Спанополскд езеро
13,2 км. преход, денивелация общо +877 м.; -642 м.

Закуска в хижата. До обяд булевардна разходка до заслон Спано поле. От там обаче ни очаква изкачване – е хубавото е, че сме без раниците. Отново необяснимо красиви гледки, към циркус Спано поле, Бъндеришки и Башлийски чукари! Връщаме се в заслона за почивка и вечеря.

Ден 6. зн. Спано поле – вр. Синаница – вр. Муратов – х. Вихрен
12,5 км. преход, денивелация общо +928 м.; -986 м.

Закуска в заслона. Без много зор… но си е качване. Първа цел за деня – връх Синаница – мраморен връх, на страничното гранитно било 😉 След това сме длъжни да проверим, от кого е бягала мома Синаница и щем не щем връх Муратов е в списъка. От тук вече бавно и сигурно спускане към езерата, където има време за обяд и релакс. Хижата е близо, близо – ще пристигнем тъкмо за вечеря. Настаняване.

Ден 7. х. Вихрен – вр. Вихрен – Банско – с. Баня
1 ) 7,6 км. преход, денивелация общо +1042 м.; -1042 м.
2 ) 10,6 преход, денивелация общо +1243 м.; -1243 м.

Денят! Започва рано със закуска в хижата. Изкачването на връх Вихрен ще бъде през Големия Казан с кратка почивка за фотолов на еделвайси. За адреналинно настроените приключенци – карстов ръб Кончето, а за останалите – чай и вафли 😀 и да чакат. Изкачване на връх Вихрен – първенецът на Пирин и бронз в Балканската тройка! Обстойно преговаряне къде минахме, какво изкачихме… и къде желаем да отидем 🙂 Време е и за лек обяд, след което връщане в хижата. Трансфер до с. Баня – минералният оазис и рай за тялото и душата! Заслужен подарък за приключението Пирин. Може да ни подготвят и запомняща се вечеря 😉

Ден 8. Отпътуване

Ставане кой когато иска! Закуска в хотела и е време да си кажем “До нови срещи, Ирине-Пирине!”. Препоръчваме ви да продължите приключението с билет за влак по теснопътната жп линия Добринище – Септември. Едно пътуване в три планини, което ще помните дълго време!


Дати: 21 юли !Няма места! , 4 август, 11 август

Цената включва: 6 нощувки в хижа, 1 в SPA хотел със закуска и вечеря, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – самостоятелен избор, трансферите в програмата – около 10 лева, разходи от личен характер. Възможност за предварителна заявка на храна.  Пакет храна за всички дни: 89,00 лева

Отстъпки: наши приятели и семейства -10%
Програмата не е подходяща за начинаещи туристи и деца под 10 г.!


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!