Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 15 юли
Място: Стара планина
Available Seat: 15
Цена: 219.00 лева
Запази място!

Хубава е много Стара планина:
лете стада, буки нея веселят,
зиме сняг облича нейни рамена,
пролет при крака й шипъци цъфтят.

Вазов, 1883 г.

Балканът! Гръбнака на България! Най-дългата планинска верига в България е обект на нашата програма, за вашата активна почивка.

Избрахме този маршрут, за да успеете да усетите харизмата на Хемус. Ще имате възможност за гледки, които остават за цял живот. Ще ширите поглед от Дунава до Родопите и додето можете на запад и изток! Преходите ще обхванат причудливи планински пръскала, масивни планински върхове и преминавания по алпийски пътечки за много адреналин! Истинско приключение!

Програмата се простира изцяло в Национален парк Централен Балкан, като ще преминавате от резерват в резерват! Ще разберете сами, защо това място е защитено и ще се насладите на красотите му. Разбира се черешка на тортата е първенецът на Балкана – връх Ботев, но има една малинка и една трънлива къпинка към тази Балканска планинска мелба!

Предлагаме ви да се оставите в наши ръце, защото едва ли ще ви заведем на място, на което ние не бихме отишли 😉 За завършек на пешеходството – радост за крачетата и душата – минерална вода!

Защо този маршрут?

  • Летуване в най-красивата част на Стара планина
  • Национален парк Централен Балкан и резерватите му
  • Обзорни върхове и алпийски пътеки
  • Първенецът на Стара планина връх Ботев 2376 м.н.в. 
  • Кадемлийско  и Бабско пръскала
  • Разпускане в минерален басейн
  • Удобен маршрут за транспорт с личен превоз
  • Усмихнат планински водач, организатор и приятел

 

Програмата по дни:
Ден 1  Априлци – х. Тъжа
5,7 км. преход, денивелация общо +833 м.; -84 м. (без вр. Марагидик)

Самостоятелно пристигане в град Троян до 10:00 ч. Трансфер до кв. Острец на Априлци и от там вече с раниците – пешеходен преход до х. Тъжа. Настаняване в хижата и е време за кратка разходка и опознаване възможностите на групата с преход един от красивите и обзорни върхове в България – Марагидик! Връщаме се в хижата за вечеря.

Ден 2.  Кадемлийско и Бабско пръскала
19,9 км. преход, денивелация общо +1044 м.; -1044 м.

Закуска. Днес няма да е труден ден, не се впечатлявайте от денивелацията. Пътеката ще следва река Тъжа, а ние ще се наслаждаваме на чудния район! Водопади и върхове! Първа фотоспирка – Кадемлийско пръскало. След не много време и малко изкачване спираме за почивка на хижа Триглав. По едноименния връх! Върхове, пардон! Времето за чай изтече. Още малко изкачване, за да достигнем и друг шикозен водопад – Бабско пръскало. Връщаме се на х. Триглав за обяд и дълга почивка. Обратно в хижа Тъжа, чак за вечеря.

Ден 3. връх Ботев
9,5 км. преход, денивелация общо +1133 м.; -288 м.

Закуска в хижата. Поемаме по пътеката към Първенецът! Ами… шеметна красота, с две думи – Северен Джендем. Наистина тази пътека доставя наслада за окото и зарежда, зарежда! Няма да бързаме, днешната цел е само върха! Евентуално. Около обяд ще бъдем на Юмрукчал, днес с името връх Ботев (2376 м.н.в.). Настаняване в туристическата спалня на върха. И тъй като няма какво да се прави – преход. Разходка до едно причудливо водопадче и шеметни гледки… Връщаме се за вечеря и нощувка на връх Ботев!

Ден 4. Купените – х. Добрила
14,9 км. преход, денивелация общо +948 м.; -1535 м.

Закуска. Днес е голям ден! Преходът ще е страховит 🙂 Алпийското било на Балкана ни зове! Няма как да го опишем този преход, единствено ще кажем: Заслужава си всяка крачка! Приключението ще бъде 101% така че, завържете здраво гащите и да потегляме. Обяд някъде на по-широка полянка, ако намерим 😀 Пристигаме на хижа Добрила и преди настаняване по една бира, да успокоим краката и сърцето. Време е за насладата от деня и почивка.

Ден 5. Добрила – Орлово гнездо
12,5 км. преход, денивелация общо +471 м.; -687 м.

Закуска. Днешния ден го считаме за почивка! Потегляме към Дерменка и Орлово гнездо. Преходът е повече от приятен и за около 3 часа сме на Дерменка. Ще имаме време за почивка и обяд. Няма да бързаме, Орлово гнездо е съвсем близо. Настаняване и време за релакс.

Ден 6. Беклемето – Козя стена
17,1 км. преход, денивелация общо +565 м.; -1402 м.

Закуска. Без много зор… пътеката е равна. Не след дълго сме на прохода Троян-Кърнаре и местност Беклемето. Продължаваме на запад и за около час ще достигнем до връх Козя стена. Красиво място и най-малкия резерват в Централен Балкан. С козите по въжетата през върховете. Време за чай, може и малко храна за сили на хижата? И спускане към Чифлик. Настаняване в хотел и взимане на жетоните за басейна! Награда е заслужена!

Ден 7. Троян

Закуска. Още малко време в басейна и трябва да се разделяме. Трансфер до Троян, където ще бъдете вече свободни 😉 Надяваме се, скоро пак да се видим!

 


Дати: 15 юли

Цената включва: 5 нощувки в хижа, 1 нощувка в хотел със закуска, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – самостоятелен избор, трансферите в програмата – около 15 лева, разходи от личен характер. Възможност за предварителна заявка на храна. Пакет храна за всички дни: 101,00 лева

Отстъпки: наши приятели, деца до 10 г. и семейства -10%


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук