Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo
Датa: 23 юли, 6 август, 20 август
Място: Рила
Available Seat: 15
Цена: 189.00 лева
Запази място!

Ако харесвате Рила, то това е вашият маршрут! Една страхотна комбинация в алпийската част на Мальовица, известните седем рилски езера и първенецът на България и Балканите!

Маршрут е създаден за любителите на рилската прелест. Преходите са с умерено натоварване, но програмата е подходяща и за туристи с малко стаж 😉 А и изходните точки също са съобразени така, че багажа в раницата ви да не е много. Обзорна гледка на прочутите седем рилски езера от връх Кабул, класически преход от тях до символът и гордостта на българския алпинизъм – връх Мальовица, Страшното езеро под гранитните зъбери и най-високата точка на Балканите са една малка, но достатъчна част, за да се влюбите в Рила!

Рила планина е най-водната планина в България. И не е само една езерната група от седем рилски езера… Обещава ме ви поне още две такива. И не напразно Рила е Национален парк – призван да съхрани и опази за идните поколения тази красота – върхове, гори, цветя и животинки!

След дни из пътеките, наситени от гледки, върхове, езера и реки – може да се поглезим и в топлите извори в полите на Рила. Програма мечта!

Защо този маршрут?

  • Активна почивка из най-водната планина в България
  • Прочутите седем рилски езера… а и още
  • Гордостта на българския алпинизъм – връх Мальовица 2729 м.н.в.
  • Изкачване на връх Мусала 2925 м.н.в. – най-високият връх в България и на Балканите
  • Удобни изходни точки – възможност за личен превоз
  • Време за минерален басейн и ден за почивка
  • Усмихнат планински водач, организатор и приятел

 

Програмата в детайли:

Ден 1.  х. Вада – вр. Зекирица – х. Малката Юрта
5,4 км. преход, денивелация общо +332 м.; -256 м.

Самостоятелно пристигане до разклона за х. Вада, до 12:00 ч. Кратък пешеходен преход до х. Пионерска. В случай, че групата е борбена – връх Зекирица – първенецът на Лакатишка Рила с невероятна гледка към Мальовишкия дял. Това ще ни коства още час, час и половина, но си заслужава! Пристигане и настаняване в хижата. 

Ден 2.  вр. Кабул – хижа Скакавица
13,3 км. преход, денивелация общо +1174 м.; -1174 м.

Закуска. Днешната разходка ще ни отведе до причудливи места! Е малко пот ще се лее, но има и изкачване. Важното е, че сме с малката раница. Преходът ни ще е през Зелени преслап до връх Кабул. Върхът извисяващ се между третото езеро – Бъбрека и най-високия рилски водопад – Скакавица! Гледката е страшна 😉 Връщането ще бъде през най-старата хижа в България – Скакавица. Там ще имаме време за обяд. Връщане в хижата за вечеря. 

Ден 3.      Седем рилски езера – вр. Мальовица
16,9 км. преход, денивелация общо +1113 м.; -1506 м.

Закуска. С лифт до х. Рилски езера. Време е за един  зашеметяващ ден! Първа цел в програмата – седемте рилски езера. Ще се изкачим до първото езеро, и насълзени от щастие ще се наситим на гледката! Време е да потегляме по пътеката. А тя ще ни отведе над причудливите Урдини езера. Запленени от гледките, неусетно ще минем върховете Дамга и Додов, а пред нас е един от най-красивите български гранити – Мальовица! Време е за обяд с панорама на 360 градуса. От тук вече започваме слизане покрай Еленино езеро и хижа Мальовица до Планинската школа. Настаняване. Колите са близо, може да се разходим да ги приберем и тях 😉

Ден 4.      Йончeво езеро – Страшно езеро
11,3 км. преход, денивелация общо +908 м.; -908 м.

Закуска. Излетна разходка или ден за почивка. Решавате сами, но ние ви препоръчваме да ни последвате. Клин, клин избива, а мускулна треска се бори с ходене и бира! 😀 Днешната програма е да достигнем до Страшното езеро. Пътеката първо ще премине през Йончeво езеро. Кратка почивка и през скалните блокове навлизаме под шеметните зъбери на венеца от върхове – Попова капа, Купена… Орловец и Злия зъб… Обяд в това страховито място и е време да се върнем в хижата за почивка и вечеря. 

Ден 5.      Life is life! Живот ли бе да го опишем!
0,0 км. преход, денивелация общо +0 м.; -0 м.

Наспиваме се хубаво, ама хубаво! До 8:00 ч.! Закуска. По колите (които няма – ще организираме бус) и къде? … на баняяяя. Време е да поглезим тялото в минералните води в полите на Рила. Варианти много. След като се наситим на водата, или евентуално ни изгонят ще имаме време да посетим Дворецът Царска Бистрица. В случай, че много, ама много ви сърбят краката за ходене – може да измерим ски зоната 😉 Свободно време за релакс в хотела.

Ден 6.      вр. Алеко – вр. Мусала
12,9 км. преход, денивелация общо +795 м.; -795 м.

Закуска. С кабинковия лифт до х. Ястребец,. Време е да начертаем маршрута и да го изпълним! Целта е през връх Алеко до първенеца на България и Балканите – връх Мусала 2925 м.н.в. От горе ще наблюдаваме мусаленските езера и се пита в задачата колко са те? Връщането до лифта през заслон Ледено езеро и хижа Мусала. Кацаме в Боровец и вече е време да се разделим. По желание на членове от групата – може да удължат летуването с допълнителна нощувка в Боровец.


Дати:  23 юли, 6 август, 20 август

Цената включва: 4 нощувки в хижа, 1 нощувка в хотел със закуска, планински водач, планинска застраховка с лимит 1000 лв.

Цената не включва: транспорт, храна – самостоятелен избор, трансферите в програмата – около 10 лева, разходи от личен характер. Възможност за предварителна заявка на храна. Пакет храна за всички дни: 71,00 лева

Отстъпки: наши приятели, деца до 10 г. и семейства -10%


Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване при не събрана група: 7 дни


Изискване към екипировката – прочети тук!