Търси в сайта
T: 02 4 182 189; 0890 182 189 E: info@prikluchenia.com
default-logo

Раницата и още нещо…

Екипировка
Минимално необходима:

 1. ВАЖНО! Раница – туристическа раница – 55 литра е напълно достатъчна
 2. ВАЖНО! Обувки за прехода – с нисък ток, обхващащи глезена, с груб и едър грайфер. Обувки от типа на маратонки, джапанки, сандали или дамски боти с висок ток са крайно неподходящи за преход. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ С НОВИ ОБУВКИ – те трябва задължително да се „разтъпчат“ в града.
 3. Чорапи туристически или вълнени – дебели чорапи, които се носят и през зимата, и през лятото – вълната дори мокра задържа топлината уплътняват крака в обувката, което намалява риска от пришки; явяват се още една подложка – кракът се подбива по-малко.
 4. Чорапи памучни – поставят се под вълнените чорапи, защото по-малко дразнят кожата.
 5. Облекло за прехода – недебели, но ветроупорни яке и панталон. Препоръчително е да са и водоустойчиви. През студените месеци не се препоръчват трикотажни дрехи и джинси. Трикотажът пропуска вятъра, а джинсите стават ледено студени. Тениски от изкуствена материя – бързо съхнат и може да ползвате малък брой тениски (при пране в хижата). Къси гащи може, но не са подходящи, тъй като има клекове и ниски храсти, които дерат краката.
 6. Бельо – естествени материали (памук, вълна), защото попиват по-добре потта и не дразнят кожата.
 7. Пуловер – по-добре са два тънки, отколкото един дебел.
 8. Топла връхна дреха – за почивките, вечерта и ранната утрин.
 9. Дрехи за хижата – свободен избор.
 10. Обувки за хижата – свободен избор, но без обувките от прехода. Може само джапанки за баня.
 11. Долен чаршаф, може и голямо парче тензух – да се използва вместо кърпа за баня (лек, малко място заема, бързо съхне), за сянка, за допълнителна постелка.
 12. За дамите – ластична пола – удобна за ползване в общи спални – за преобличане и придвижване от стаята до банята.
 13. Зимна шапка и ръкавици – носят се винаги, независимо от сезона.
 14. Дъждобрани – за човека и за раницата. При валеж най-важното е да се запази сух багажа.
 15. Шапка за слънце и слънчеви очила – носят се независимо от сезона.
 16. Шише за вода – пластмасово, може две малки (0.500)
 17. Електрическо фенерче – с резервни батерии и крушка
 18. Лекарства от първа необходимост

 

Чистият въздух и физическото натоварване изострят апетита. Желателно е да се преустановят за периода на прехода диетите за отслабване. Изключително редки са случаите турист да се завърне от планината напълнял.
Подреждане на раницата
Всичко се поставя в полиетиленови торбички. Неежедневните вещи се поставят на дъното на раницата, тежките се поставят в максимално високо положение. Откъм гърба се поставят меки материи (дрехи) и се внимава нищо да не убива. Във външните джобове на раницата се поставят вещи към които е необходим бърз достъп – дъждобран, сандвичи, карта, компас, фотоапарат.
След като раницата се изпълни, ремъците се прогонват по такъв начин, че тя да стане възможно най-удобна. Необходимо е да се има предвид, че хлабавите ремъци водят до претърквания и охлузвания по кожата, а прекомерно стегнатите затрудняват кръвоснабдяването на ръцете и краката.
При участие в организирани туристически групи самоволното избързване пред водача или изоставане след спасителя е забранено. Нарежданията на водача се изпълняват безпрекословно.
Опасности
Мъгла – опасност от изгубване. Да не се тръгва.

Тъмнина – опасност от изгубване. Да не се тръгва без електрически фенерчета и опитен водач.

Силен валеж – опасност от изгубване. Понижава се тонуса на групата, а се увеличава вероятността от допускане на грешки.

Заснежаване или заледяване – опасност от подхлъзване.

Голяма снежна покривка – опасност от затъване в преспи или падане на лавина.

Каменопад – при преминаване през сипеи да не се скача от камък на камък, а внимателно да се прехвърля тежестта на тялото.

Къпане във високо планински езера и реки – поради ниските им температури съществува опасност от простудни заболявания, спиране на дишането или на сърдечната дейност.

Животни – чисто теоретична. По принцип избягват човека. Единствената вероятна хипотеза е разсеян турист да настъпи заспала змия. И обратно.

Слънчево греене – в планината слънцето пече по-силно отколкото на морето. Съществува опасност от изгаряния и от снежна слепота.

Мълния – при наближаваща гръмотевична буря, е най-удачното поведение е напускането на билните части и избягването на самотни дървета.

Участниците в похода – лоша дисциплина, самоволни действия, разкъсване на групата, изгубване на турист, апатични състояния в следствие на стрес или преумора, стремеж към себедоказване, допускане на безразсъдни действия, невнимание и подценяване на опасностите, употреба на алкохол и др.

 

Опазване на природата
В планината няма кошчета и организирано сметоизвозване. В определен момент отпадъците се превръщат в съществен проблем и за самите хижи. Затова всеки турист е нужно да съхрани собствените си отпадъци с неестествен произход и да ги изхвърли в най-близкото населено място при слизане.
ВАЖНО!!!

Всички участници в прояви за пешеходен туризъм с Бюро за туризъм и приключения Пълдин ЕООД са длъжни да спазват указанията на водача! Не спазването им и самоволното напускане на групата се считат за доброволно отказване от услугите на Бюро Пълдин ЕООД.

Авторът

Остави мнение

*